Szijjártó k útoku v Iraku: Maďarskí vojaci sú pripravení plniť si tam úlohy

    0
    Péter Szijjártó (Autor: TASR)

     Minister zdôraznil, že je záujmom Maďarska zabrániť eskalácii súčasnej situácie a vyhnúť sa prehĺbeniu konfliktu na Blízkom východe.

    Szijjártó dodal, že štyria pracovníci maďarského generálneho konzulátu v Arbíle sú tiež v poriadku a aj ich bezpečnostnú situáciu priebežne analyzujú príslušné orgány.

    Veľvyslanec Maďarska v Bagdade je v súčasnosti vo svojej vlasti, pretože britské veľvyslanectvo v Bagdade – v ktorého budove funguje aj maďarský zastupiteľský úrad – požiadalo Budapešť, aby zatiaľ veľvyslanca späť do Iraku neposielala, poznamenal Szijjártó.

    Pri stredajšom útoku zasiahlo dve základne dovedna 22 rakiet.

    Iránska štátna televízia uviedla, že išlo o pomstu za smrť iránskeho generála Kásema Solejmáního, ktorý prišiel o život minulý piatok pri americkom útoku neďaleko medzinárodného letiska v Bagdade.

    Po vypuknutí americko-iránskeho konfliktu maďarské ozbrojené sily priebežne analyzujú situáciu v danom regióne, preto aj v súvislosti s irackou misiou maďarských vojakov je maďarská armáda pripravená okamžite reagovať na všetky možné scenáre. Povedal to v utorok vo verejnoprávnej televízii M1 minister obrany Tibor Benkő.

    Medzi takéto alternatívy patrí aj evakuácia, čomu môže podľa slov šéfa rezortu obrany prospieť i skutočnosť, že Maďarsko už má vlastné transportné lietadlá.

    “V súčasnosti v súvislosti s príslušníkmi maďarskej misie v Iraku boli pozastavené výcvikové činnosti; ostatné úlohy títo vojaci naďalej vykonávajú,” dodal Benkő a poznamenal, že Maďarsko podpísalo s Irakom dohodu o spolupráci.

    Maďarskí vojaci pôjdu domov, ak o to Irak požiada, dovtedy však budú plniť svoje tamojšie úlohy, podčiarkol minister.

    - Reklama -