Sýrsky útočník, ktorý stál za pokusom o podpaľačský útok a za rukojemníckou drámou v Kolíne nad Rýnom, mal byť už dávno vyhostený z Nemecka do ČR

    0
    Špeciálne policajné jednotky zasahujú na hlavnej železničnej stanici 15. septembra 2018 v Kolíne nad Rýnom. (Autor: TASR)

    Mohammad Abo R., ako informovali vo štvrtok zhodne internetové vydania denníka Kölner Stadt-Anzeiger a spravodajského týždenníka Focus s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje, prišiel začiatkom roka 2015 zo Sýrie do Českej republiky, kde sa registroval ako žiadateľ o azyl. Potom však 2. marca 2015 pokračoval v ceste ďalej do spolkovej republiky.

    Keďže predtým požiadal o azyl v susednej ČR, so žiadosťou na Spolkovou úrade pre migráciu a utečencov (BAMF), ktorú podal po dvoch týždňoch, neuspel a v zmysle platnej dublinskej úpravy mal byť vrátený do Česka, avšak BAMF to v stanovenej lehote neurobil. Preto Sýrčanov pobyt museli nemecké úrady akceptovať a muž dostal povolenie na legálny pobyt do roku 2021, pričom od júla 2015 žil v Kolíne nad Rýnom. Vstup jeho manželky do Nemecka však tamojšie úrady zamietli, pretože nebolo garantované pokrytie nákladov na jej ubytovanie a stravu.

    Útočníkovi príslušníci policajného útvaru osobitného určenia spôsobili pri pondelkovom zásahu viacero vážnych strelných zranení, keď ho zasiahli nielen do brušnej oblasti, ako to bolo známe doteraz, ale aj do hlavy, informovali tamojšie médiá vo štvrtok.

    Je preto veľmi otázne, aké následky zranenia u muža, ktorý leží v kóme, aj keď mimo ohrozenia života, zanechajú a či a kedy bude môcť odpovedať na otázky vyšetrovateľov.

    Nemecká Spolková prokuratúra, ktorá prípad od utorka vyšetruje, nevylučuje teroristický motív činu a stíha Sýrčana pre dôvodné podozrenie z trestného činu dvojnásobného pokusu o vraždu a nebezpečného ublíženia na zdraví.

    Predmetom zisťovania je teraz v Kolíne nad Rýnom spôsob života útočníka, jeho prípadná radikalizácia a okolnosti, ktoré predchádzali pondelkovej akcii, pri ktorej sa podľa výpovedí svedkov hlásil k Islamskému štátu (IS). Neoficiálne mediálne informácie nevylučovali ani možnú spojitosť s pred mesiacmi zmareným teroristickým útokom s využitím ricínu v spolkovej republike.

     

    - Reklama -