Sýrsky utečenec si so 4 manželkami a 22 deťmi žije v Nemecku ako kráľ

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Do Nemecka prišlo minulý rok viac ako milión utečencov z krajín Blízkeho východu a Afriky. Mnohí z nich ešte zotrvávajú v azylových centrách, kde majú ubytovanie aj stravu zadarmo. Úspešní žiadatelia o azyl majú následne právo na príspevok na bývanie a rôzne sociálne benefity. Sumy, ktoré dostávajú, obvykle nie sú vôbec závratné a stačia v podstate len na základné životné potreby. Ale ako ukazuje príklad štyridsaťdeväťročného sýrskeho utečenca Ghaziu A., niekto si žije priam kráľovsky.

    Sýrčan utiekol zo svojej vlasti minulý rok a na cestu do Európy zobral aj svoje štyri manželky a dvadsaťdva spoločných detí. Celá rodina sa dostala do Nemecka, ktoré im zaistilo skutočne nadštandardnú starostlivosť v podobe 360 000 eur ročne. Podľa islamského práva môže mať muž až štyri manželky do chvíle, kým ich dokáže uživiť. Nemecké právo však mnohoženstvo neuznáva, a tak si musel Ghazia A. vybrať iba jednu „hlavnú“ manželku.

    S touto ženou a piatimi deťmi teraz žije v mestečku Montabaur v Porýní-Falcku, zatiaľ čo ostatné tri manželky bývajú v susedných obciach vzdialených aj niekoľko desiatok kilometrov. Doma v Sýrii pracoval štyridsaťdeväťročný muž v požičovni automobilov, ale od príchodu do Nemecka už žiadne zamestnanie nemá. „V našom náboženstve je mojou povinnosťou navštevovať svoje rodiny a tráviť s nimi spoločný čas,“ vysvetľuje Ghazia A. svoju situáciu.

    Vysoké sociálne príspevky rozvetveným moslimským rodinám nie sú v západných krajinách Európy nič výnimočné. Aj napriek tomu však bude spomínaných 360 000 eur v tomto smere zrejme rekordnou sumou, ktorú len tak niekto neprekoná. Vlani na jeseň však informoval britský denník Daily Mail o rodine nezamestnaného päťdesiatosemročného moslima Mohammeda Salima, ktorý na svoju manželku a jedenásť detí poberá 25 000 libier ročne.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -