Sýrski záchranári: Počet obetí údajného chemického útoku môže presiahnuť stovku

    0
    Civilisti nesú svoje veci pri odchode zo svojich dedín a miest vo východnej Ghúte v Sýrii. (Autor: TASR)

    “Mnohé z obetí boli ženy a deti a vykazovali príznaky zhodné so symptómami, aké sú pri nadýchaní sa jedovatého plynu,” uviedla organizácia v nedeľu vo svojom vyhlásení.

    “Z príznakov, ktoré sa prejavili u obetí, možno uviesť cyanózu – čiže modré sfarbenie kože a sliznice -, penu na ústach, podráždenie očnej rohovky a silný zápach po látke podobnej chlóru,” spresňuje záchranársky zväz UOSSM, ako ho cituje agentúra DPA.

    “Očakáva sa, že počet obetí stúpne výrazne nad stovku. Tímy sýrskej civilnej obrany majú totiž v dôsledku nepretržitého bombardovania Dúmy mimoriadne sťaženú prácu pri hľadaní obetí,” zdôvodňujú sýrski záchranári.

    Sýrski povstalci obviňujú vládne sily, že v sobotu zhodili na civilistov v meste Dúmá vo východnej Ghúte neďaleko hlavného mesta Damask barelovú bombu s obsahom jedovatých chemikálií.

    Sýrska vláda však popiera, že by bola podnikla nejaký chemický útok. Vyhlásila, že militanti z koalície islamistických milícii Džajš al-islám (Armáda islamu) v Dúme sú na pokraji porážky a preto šíria takéto falošné správy.

    Americké ministerstvo zahraničných vecí reagovalo tvrdením, že ak došlo k použitiu chemikálií pri útoku, zodpovedné by za to malo byť Rusko.

    Podľa Sýrsko-americkej zdravotníckej spoločnosti (SAMS) bomba s obsahom chlóru zasiahla v Dúme nemocnicu a druhá bomba, ktorá podľa SAMS obsahovala “zmiešané látky” vrátane nervových, zasiahla neďalekú budovu.

    Sýrska monitorovacia ľudskoprávna organizácia SOHR v sobotu ešte pred údajným chemickým útokom informovala, že sýrska vláda s podporou Ruska zintenzívňuje letecké a delostrelecké útoky na mesto Dúmá – poslednú izolovanú oblasť, ktorá je na území východnej Ghúty ešte doposiaľ ovládaná opozíciou. 

    Armáda už pred týždňom vyhlásila vo východnej Ghúte víťazstvo nad protivníkmi a svoje úspechy v celej tejto obliehanej oblasti chce teraz zavŕšiť práve v Dúme.

    - Reklama -