Sýrski kresťania na Slovensku. Najprv azylové centrum v Humennom, potom majú ísť do Nitry. Možno už pred Vianocami

    0
    Jezídska rodina utekajúca z Iraku na grécko-macedónskej hranici (Autor: SITA)

    Sýrčania prídu na Slovensko, kde majú v Humennom stráviť určitý čas na vykonanie lekárskej prehliadky. Potom by ich vraj mala prijať Nitrianska arcidiecéza, informuje o tom denník Nový Čas.

    Hovoria jazykom Ježiša Krista

    Rodiny, ktoré k nám majú prísť, sa už niekoľko týždňov učia v Iraku čítať a písať po slovensky. Ich prvou zastávkou bude azylové centrum v Humennom. Viac o nich prezradil riaditeľ komunikačného odboru ministerstva vnútra Ivan Netík. „Sú vzdelaní, pričom sú medzi nimi lekári, umelci, remeselníci a mnohí z nich pred príchodom Islamského štátu podnikali,“ cituje ho denník.

    Primátorka Humenného Jana Vaľová uviedla, že spolupráca medzi samosprávou a táborom, ktorý sa tam nachádza, je veľmi dobrá. Humenská samospráva však nedisponuje informáciou, že utečenci miera do tohto mesta, no podľa slov primátorky sú ochotní nájsť v prípade potreby spoločné riešenie.

    Potom by si ich mala vraj vziať pod svoje krídla práve Nitrianska arcidiecéza. Ako sa totiž vyjadril biskup Viliam Judák, ide o vec, ktorá je už veľmi blízko a na územie diecézy by tieto rodiny mohli prísť ešte pred Vianocami alebo začiatkom nového roku. Tieto rodiny by mali byť rozmiestnené v Nitre alebo v jej blízkosti. „Sú to kresťania, z ktorých mnohí hovoria ešte aramejským jazykom, teda jazykom Ježiša Krista,“ doplnil Judák.
     

    - Reklama -