Sýrske prímerie: Čo hovorí Bašár Asad a čo znie z USA

    0
    Sýrsky prezident Bašár al-Asad (Autor: SITA)

    Ako na pondelkovej tlačovej konferencii uviedol hovorca Bieleho domu Josh Earnest, hovor sa uskutočnil na žiadosť ruského prezidenta a celý rozhovor sa, samozrejme, točil okolo dohodnutého prímeria, ktoré sa však netýka Islamského štátu a ďalších teroristických organizácií. „Ako už bolo avizované minulý týždeň na mierových rokovaniach v Mníchove, prímerie sa týka všetkých znepriatelených strán v Sýrii okrem Islamského štátu a teroristických organizácií, ako je napríklad an-Nusrá. V najbližších dňoch sa budú Spojené štáty spoločne so svojimi partnermi usilovať o to, aby všetko prebiehalo podľa plánu,“ uviedol Earnest.

    Hovorca Bieleho domu pripustil, že uvedenie podpísaného prímeria do praxe nebude nič jednoduché, ale predstavuje to príležitosť, ktorej by sa mali všetky zainteresované strany chopiť. „Určite bude zložité presadiť, aby sa prímerie dodržiavalo. Veľmi dobre vieme, že počas štvorročného trvania konfliktu sa vytvorilo mnoho prekážok. Napriek tomu vidíme v tejto dohode, ktorá je z veľkej časti výsledkom usilovnej diplomacie Johna Kerryho, veľkú šancu na obrat k lepšiemu. Pevne veríme, že ostatní signatári dohody majú podobný postoj,“ povedal novinárom Earnest.

    Hlavný vyjednávač na americkej strane, minister zahraničia John Kerry, označil dohodu o prímerí podľa CNN za sľubnú. Dodal však tiež, že pre jej celkový úspech je nutné, aby prímerie dodržiavali všetky zúčastnené strany. „Ak sa tak stane, dôjde nielen k deeskalácii napätia, ale bude zároveň možné rozšíriť dodávky humanitárnej pomoci do ďalších oblastí a podporovať prechod moci späť na vládu, ktorá sa zodpovedá sýrskemu ľudu. Zatiaľ sa nachádzame vo fáze, kedy sme si niečo sľúbili. Avšak splnenie tohto sľubu záleží na mnohých ďalších krokoch.“

    Optimisticky sa o prímerí vyjadroval v pondelok večer vo svojom televíznom vystúpení aj ruský prezident Vladimir Putin. „Dohodnuté prímerie medzi Spojenými štátmi a Ruskom predstavuje reálnu šancu ukončiť dlhotrvajúce krvavé násilnosti. Dohoda je výsledkom spoločného úsilia Moskvy a Washingtonu, ktoré by malo slúžiť pre celý svet ako príklad efektívneho boja proti terorizmu,“ uviedol ruský prezident s tým, že Moskva bude aj naďalej spolupracovať na posilňovaní mierového procesu so sýrskou vládou a očakáva, že to isté budú robiť Spojené štáty v prípade opozície.

    Dohodu o prímerí vo víkendovom rozhovore pre španielsky denník El País komentoval aj sýrsky prezident Bašár Asad. „Avizovali sme, že sme pripravení prímerie dodržiavať. To isté možno oznámi aj druhá strana. Dôležité však je, čo sa bude diať priamo na bojiskách,“ uviedol Asad a vyjadril sa aj o aktuálnom obliehaní Aleppa. „Dostali sme sa už do centra, ktoré z veľkej časti ovládame. Teraz ide o to, aby sme mohli uzavrieť cesty, ktoré spájajú Turecko s teroristickými skupinami. Po ovládnutí tohto mesta je naším ďalším cieľom hlavné mesto Islamského štátu Rakká.“

    Asad ďalej odmietol tvrdenia Spojených štátov, podľa ktorých stojí Rusko za bombardovaním sýrskej nemocnice minulý týždeň. „Okolo tejto záležitosti sa objavujú protichodné informácie, čo je v Spojených štátoch bežné. Washington nemá žiadne dôkazy o tom, kto to urobil a ako sa to stalo. Pokiaľ ide o to, že pri útoku zomrelo 50 civilistov, to je, pochopiteľne, problém v každej vojne. Samozrejme, že som z toho smutný, ale taká je bohužiaľ vojna. Vždy v nej budú okrem vojakov umierať aj nevinní civilisti,“ konštatoval sýrsky prezident, ktorý plánuje vyhlásiť v Sýrii parlamentné voľby na tohtoročný apríl.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -