Sýrska vláda pustí do Aleppa pozorovateľov OSN. Na čo sa zamerajú?

    0
    Sýrske mesto Aleppo po bombardovaní (Autor: TASR)

    Realizácia tohto plánu bola možná po tom, ako Bezpečnostná rada OSN v pondelok schválila rezolúciu o vyslaní pozorovateľov OSN, ktorí majú vo východnom Aleppe monitorovať odsun tamojšieho obyvateľstva.

    Laerke spresnil, že približne 90 z celkovo asi 100 zamestnancov OCHA v Aleppe sú Sýrčania. Novovyslaných by mohol byť trojnásobok súčasného počtu nesýrskych zamestnancov OCHA, ktorí už v Aleppe pôsobia.

    Organizácie, ktoré prijímajú ľudí evakuovaných z povstaleckých enkláv na východe Aleppa, uvádzajú, že ich hlavnou úlohou je teraz zabezpečiť dostatok prístreškov, piecok na kúrenie a miest s vodou na umytie, a to aj vzhľadom na veľký počet prichádzajúcich ľudí a nízke nočné teploty.

    Muhammad Chatúb zo Sýrsko-amerického zdravotníckeho združenia informoval, že prichádzajúci ľudia sú hladní, ale neboli zaznamenané prípady závažnej podvýživy, a to aj napriek tomu, že východné Aleppo bolo uplynulých päť mesiacov zovreté sýrskymi vládnymi silami do blokády. 

    Medzi ľuďmi evakuovanými v ostatných dňoch je aj sedemročná Bana al-Abídová, ktorá sa stala známou vďaka svojím tweetom z obkľúčeného mesta. Dievčatko i jej rodinu prijali v jednom z táborov pre presídlencov v provincii Idlib, ktorej takmer celé územie ovládajú protivládni povstalci. 

    Vo východnom Aleppe, na ploche asi dvoch kilometrov štvorcových, sa ešte stále zdržiava 2000-3000 ľudí, vrátane protivládnych povstalcov. Libanonské šiitské hnutie Hizballáh vyzvalo všetkých ľudí zdržiavajúcich sa ešte stále v tomto sektore, aby ho čo najrýchlejšie opustili. Túto oblasť totiž údajne ešte dnes obsadí sýrska vládna armáda.

    - Reklama -