Sýrska opozícia dala Rusom košom. Žiadne rokovania nebudú

    0
    Sýrsky prezident Bašár al-Asad (Autor: SITA)

    FSA je jednou z povstaleckých organizácií, ktoré v Sýrii už piaty rok v občianskej vojne bojujú za zosadenie prezidenta Bašára Asada. Afandi spresnil, že dohodnutá schôdzka sa uskutoční koncom budúceho týždňa a zúčastnia sa na nej predstavitelia 28 brigád FSA operujúcich na predmestiach Damasku, Kunajtry, Hamy a západných predmestiach Homsu, ako aj zástupcovia tzv. severného frontu z predmestí Aleppa a Idlibu. Afandi vyslovil predpoklad, že k rokovaniam s Ruskom sa čoskoro pripoja aj zástupcovia jednotiek bojujúcich na južnom fronte a na frontoch v pobrežných oblastiach Sýrie. 

    Témou rokovaní, ktoré sa “podľa všetkého” uskutočnia v Abú Zabí, bude spustenie fungovania spoločného operatívneho štábu. Jeho existencia bola nedávno dohodnutá v Moskve. Činnosť štábu je zameraná na boj s extrémistickou organizáciou Islamský štát a Frontom an-Nusra, napojeným na teroristickú sieť al-Káida. Ďalšou témou diskusie bude hľadanie najvhodnejšieho politického riešenia pre Sýriu po porážke IS. 

    Správu o schôdzke priniesla dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na tajomníka Hnutia ľudová diplomacia Mahmúda Afandiho, ktorý je jedným z koordinátorov rokovaní medzi predstaviteľmi FSA a Ruska. Agentúra Reuters kontaktovala niekoľkých veliteľov FSA, ale všetci správu ruskej agentúry označili za nepravdivú. Podľa veliteľa Brigády rytierov spravodlivosti Faríza Bajúša sa ruskí predstavitelia stretli so Sýrčanmi, ktorí sa len vydávali za FSA. “Stretli sa so Sýrčanmi, ktorí nezastupujú nikoho,” dodal. 

    Podľa Afandiho mali byť rokovania v Abú Zabí venované spolupráci v rámci operatívneho štábu na boj s extrémistickou organizáciou Islamský štát a Frontom an-Nusra, napojeným na teroristickú sieť al-Káida. Ďalšou témou diskusie malo byť hľadanie najvhodnejšieho politického riešenia pre Sýriu po porážke IS. Hovoriť sa podľa Afandiho malo aj o zárukách ochrany jednotiek FSA pred útokmi vládnej armády, ktoré by mohla ruská strana poskytnúť oddielom bojujúcim pod hlavičkou FSA. Tieto záruky FSA potrebuje aj vzhľadom na to, že v dohľadnom čase sa sotva podarí zblížiť pozície FSA a velenia sýrskej armády, ktoré všetkých protivládnych povstalcov od začiatku konfliktu bez výnimky označuje za teroristov, vysvetlila RIA Novosti. 

    FSA je jednou z povstaleckých organizácií, ktoré v Sýrii už piaty rok v občianskej vojne bojujú za zosadenie prezidenta Bašára Asada. Je voľným združením povstaleckých skupín, z ktorých časť prijíma vojenskú podporu zo zahraničia od odporcov sýrskeho prezidenta Bašára Asada. FSA nemá centrálne veliteľské štruktúry. Západné štáty obviňujú Rusko z používania vojenskej sily proti prozápadným povstaleckým skupinám vrátane FSA, a to od konca septembra, keď Moskva začala s náletmi pod zámienkou boja proti teroristom z IS. Rusko však v sobotu zmenilo svoj postoj voči FSA, tvrdiac, že jeho vojenské letectvo podporí sýrskych povstalcov, ak bude poznať ich postoje. Vyjadrenie prišlo krátko nato, ako Moskvu navštívil sýrsky prezident Bašár Asad. Na základe týchto vyhlásení sa minulý týždeň objavili správy, že delegácia FSA bola na rokovaniach v Moskve, čo vtedy zástupcovia tejto povstaleckej skupiny popreli.

    - Reklama -