Sýrska druhá svetová a Aleppo ako Stalingrad. Čo čaká túto vojnou masakrovanú krajinu?

    0
    Aleppo, Sýria (Autor: SITA)

    K takémuto prirovnaniu sa uchýlil novinár Peter Oborne píšuci pre britský The Spectator. Žurnalista vidí v súčasnej situácii v Sýrii akúsi analógiu so Stalingradom počas druhej svetovej vojny. Obidva prípady spája fakt, že po ozbrojenej intervencii sa z oboch miest okupanti dali na útek. Na radikálov útočia vojenské jednotky Bašára Asada v spolupráci s ruským letectvom.

    Novinár taktiež dodáva, že do Aleppa sa chcel dostať už dlhší čas, no zamedzovala mu v tom opozícia, ktorá Aleppo obsadila. Do mesta sa mu podarilo dostať iba nedávno, potom ako na opozičné jednotky udreli Asadove jednotky. Údajne práve vďaka nim boli miestnym ozbrojencom zamedzené dodávky zbraní a munície.

    Oborne sa dostal aj do kontaktu s obyvateľmi, ktorí mu popísali život vo vojnou devastovanom Aleppe. Podľa novinárových slov sa obyvatelia sťažovali na okupantov mesta, teda hlavne na opozičné jednotky Slobodnej armády Sýrie. Naopak Asadov režim údajne hodnotili pozitívne. „Obyvatelia Aleppa boli rukojemníkmi ozbrojencov, ktorí si priali obrátiť ich za každú cenu na zmutovanú verziu wahhábizmu. Miestni obyvatelia vedia, že mnohí príslušníci týchto oddielov sú cudzinci, ktorí chceli zničiť kultúru tolerancie vlastnej Aleppu, vyhnať z mesta všetkých kresťanov. Tureckí a saudskoarabskí darcovia ich v tom podporovali,“ píše novinár.

    - Reklama -