Sýrska armáda vraj deň pred útokom objavila chemické laboratórium s látkami, ktoré boli zrejme použité v Dúme

    0
    Civilisti nesú svoje veci pri odchode zo svojich dedín a miest vo východnej Ghúte v Sýrii. (Autor: TASR)

    Zdroj zo sýrskej armády vraj agentúre SANA povedal, že laboratórium bolo vybavené rôznymi zariadeniami umožňujúcimi výrobu rozličných jedov vrátane tých, z ktorých sa vyrábajú zakázané látky. Našli tam, podľa jeho výpovede, kanistre, ampuly a kadičky na miešanie látok.

    Podrobnejšie sa vyjadril k dielni na výrobu munície, ktorú našli v Aftrise. Uviedol, že sa v nej vyrábali hlavice na rakety kalibru 60, 80 a 180 mm, delostrelecká munícia na delá kalibru 37 mm či odpaľovacie zariadenia na rakety. Ako server Novinky.cz ďalej informoval, podľa zdroja tam boli objavené aj improvizované nálože.

    Agentúra SANA poskytla video z dielne a laboratória. Zábery ukazujú muníciu, mínometné granáty, kanistre označené Hydrofix XR, biely prášok, ochrannú masku s očnicami aj ochranné odevy. Vo videu potom vojak pripísal dielňu na konto bývalého Frontu an-Nusrá.

    Hovorkyňa americkej diplomacie Heather Nauertová v piatok uviedla, že USA majú dôkaz, že sily sýrskeho prezidenta Bašára Asada použili chemické zbrane pri útoku na mesto Dúmá. Washington však doteraz dôkazy nezverejnil, pretože sú prísne tajné.

    Celý text nájdete na webe Novinky.cz.

    autor: nab

    - Reklama -