Sýria sa znova dočkala podpory zvonku. Do krajiny dorazili kamióny s humanitárnou pomocou

    0
    Do sýrskych oblastí dorazil konvoj s jedlom a pomocou (Autor: SITA)

    Kamióny vezúce humanitárnu pomoc začali podľa správ SOHR vchádzať do dedín Fuá a Kafarjá ležiacich v severosýrskej provincii Idlib, ktoré sú dlhodobo obkľúčené povstaleckými jednotkami. Pomoc tiež začali doručovať do mesta Madájá pri libanonských hraniciach, ktoré zasa obliehajú vládne sily. 

    Ešte skôr v priebehu dnešného dňa vošlo podľa slov sýrskeho Červeného polmesiaca deväť kamiónov s humanitárnou pomocou do Muaddamíja aš-Šám, obliehaného predmestia sýrskej metropoly Damask. Doručovanie humanitárnej pomoci koordinuje sýrsky Červený polmesiac s orgánmi OSN. Súčasťou zmienených dodávok je pšenica a potraviny s vysokou energetickou hodnotou. Do niektorých z oblastí sú vysielané aj zdravotnícke tímy. 

    Diplomati zastupujúci USA, Rusko a ďalšie svetové mocnosti sa minulý štvrtok v Mníchove dohodli na okamžitom “urýchlení a rozšírení” dodávok humanitárnej pomoci vrátane jej doručenia do obliehaných oblastí v Sýrii. 

    Sýrska vláda ešte v utorok povolila prístup konvojom s humanitárnou pomocou do siedmich oblastí, ktoré v Sýrii obliehajú buď vládne sily alebo povstalci bojujúci proti režimu prezidenta Bašára Asada. 

    Humanitárna pomoc v súlade s tým dnes vyrazila do piatich z týchto oblastí – do dedín Fúa a Kafarjá v provincii Idlib, ako i miest Madájá, Zabadání a predmestia Muaddamíja aš-Šám sýrskej metropoly Damask. 

    - Reklama -