Sýria: Prípad použitia nervového plynu speje do k vyriešeniu. Toto zistili vyšetrovatelia

    0
    Staré mesto Damasku. (Autor: Tomáš Kučírek)

    Uvedená správa týkajúca sa konfliktu v Sýrii predstavuje prvý prípad, keď vyšetrovatelia OPCW identifikovali v tejto krajine miesto možného útoku s použitím nervového plynu, informuje agentúra AP. Vychádzajú pritom okrem iného aj zo vzoriek krvi osôb, ktoré boli údajne zasiahnuté sarínom a ktoré poskytla sýrska vláda. 

    “Analýza krvných vzoriek naznačuje, že štyria jednotlivci boli v istej chvíli vystavení sarínu alebo látke podobnej sarínu,” uvádza OPCW vo svojom dokumente. Vyšetrovatelia uviedli, že pôvod získaných vzoriek preverili testami DNA a príslušné osoby vypočuli, nepodarilo sa im však určiť, kedy presne došlo k ich zasiahnutiu takouto látkou ani kedy boli vykonané odbery krvi. Nedokázali tiež zaručiť, že medzi odberom a zapečatením vzoriek nedošlo k ich porušeniu. 

    Podľa zverejneného vyjadrenia OPCW plánuje opäť vyslať svojich zástupcov do Sýrie, aby pokračovali vo vyšetrovaní. Práca tejto medzinárodnej organizácie so sídlom v Haagu sa zameriava na zhromažďovanie faktov, BR OSN však minulý rok odsúhlasila vytvorenie skupiny expertov, ktorá by mala určovať zodpovednosť za jednotlivé chemické útoky v Sýrii. 

    - Reklama -