Synovia vodcu britských labouristov Corbyna: Otcov čas ešte len príde

    0
    Líder opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn pózuje po odovzdaní svojho hlasu pred volebnou miestnosťou v Londýne (Autor: TASR)

    Vo svojom tvíte, zverejnenom v sobotu denníkom The Guardian, bratia Corbynovci súčasne vzdali hold svojmu otcovi aj keď jeho  strana utrpela vo štvrtkových voľbách najzdrvujúcejšiu porážku za posledných viac ako 80 rokov.

    Corbynovi synovia – Tommy (25), Seb (27) a Benjamin (32) – v tvíte napísali, že sú pyšní na svojho otca, ktorý podľa nich “vytvoril najlepší (politický) manifest, aký kedy krajina videla”.

    Svojho otca opísali ako “čestného, skromného a dobroprajného” muža pohybujúceho sa v “toxickom svete” politiky a za dôvod jeho neúspechu označili “opovrhnutiahodné útoky naplnené nenávisťou”, ktorým bol vystavený. Dodali, že tieto útoky prichádzali zo všetkých strán. Uviedli, že nepoznajú iného politika, ktorý by bol tak osočovaný.

    Bratia Corbynovci napísali, že porážka labouristov v predčasných parlamentných voľbách ich “bolí”. Napriek rozpadu “červeného múru” – vytváraného na mape volebných výsledkov baštami prívržencov Labouristickej strany – veria, že čas na realizáciu politiky ich otca príde.

    “Predpokladať, že ideológia, ktorú presadzuje, je už zastaraná, je veľmi nesprávne. V nasledujúcich rokoch uvidíme, že je dôležitejšia ako kedykoľvek predtým,” uviedli.

    Na záver tvítu vyjadrili vďaku všetkým, “ktorí videli jeho víziu, podporili ju i jeho”, a vyzvali “pokračovať v boji”.

    Konzervatívna strana vo štvrtkových voľbách získala v Dolnej snemovni najpresvedčivejšiu väčšinu od roku 1987. Mnohé z mandátov pritom vybojovala vo volebných obvodoch, ktoré boli tradične naklonené labouristom, napríklad Bishop Auckland, Redcar či Great Grimsby – znamená to, že voliči odmietli Corbynovu víziu politiky.

    Po zverejnení exit pollov, ktoré vypovedali o víťazstve konzervatívcov, Corbyn uviedol, že Labouristickú stranu nebude viesť do budúcich volieb. Prehru labouristov s konzervatívcami i volebnú noc označil za veľké sklamanie. Neskôr povedal, že začiatkom budúceho roku, po schôdzke celoštátneho výkonného výboru, odstúpi z funkcie predsedu strany.

    Labouristi zaznamenali s Corbynovým vedením najhorší výsledok v parlamentných voľbách od roku 1935. Napriek tomu 70-ročný ľavicový veterán povedal, že je hrdý na socialistický volebný program strany, ako aj na všetky opatrenia, ktoré navrhuje.

     

    - Reklama -