Synoda ruskej pravoslávnej cirkvi rokuje o rozhodnutí Konštantínopolu o Ukrajine

    0
    Pravoslávny chrám (Autor: TASR)

    Očakáva sa, že kľúčovou bodom rokovaní bude zaujatie stanoviska k minulotýždňovému rozhodnutiu konštantínopolského patriarchátu ohľadom pravoslávnej cirkvi na Ukrajine, informovala agentúra Interfax.

    Štvrtkovým rozhodnutím konštantínopolského patriarchátu pravoslávnej cirkvi, ktoré zverejnili počas všepravoslávneho snemu v Istanbule, bola zrušená 300-ročná podriadenosť kyjevských prelátov voči Moskve a bola tiež sňatá kliatba, ktorú moskovský patriarchát uvalil na ukrajinskú cirkev a jej predstaviteľov.

    Okrem toho konštantínopolský patriarchát fakticky obnovil svoje práva na Ukrajinu, keď zrušil právo moskovského patriarchátu vymenúvať kyjevského metropolitu platné od roku 1686. Kyjevského metropolitu bude voliť zbor biskupov.

    Ukrajinskí cirkevní predstavitelia chápu toto rozhodnutie ako krok k nezávislosti od Moskvy, ktorým sa má zavŕšiť zlúčenie troch pravoslávnych cirkví pôsobiacich doteraz na Ukrajine. 

    Toto zlúčenie by sa malo uskutočniť v dohľadnom čase, čím sa zavŕši proces získania autonómneho štatútu pre ukrajinskú pravoslávnu cirkev.

    Ruská pravoslávna cirkev, podobne ako aj rad ďalších miestnych pravoslávnych cirkví, vnímajú toto rozhodnutia konštantínopolského patriarchátu ako nepriateľský a protiprávny krok, ktorý podľa nich môže viesť k rozkolu vnútri pravoslávia.

    Hovorca moskovského patriarchátu Alexandr Volkov uviedol, že “odpoveď (synody) bude primeraná a tvrdá”. Dodal, že na synode bude reč aj o ďalších aktuálnych problémoch cirkvi.

    Kým patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill v jednej z reakcii na vývoj na Ukrajine vyjadril nádej, že “náboženská kríza na Ukrajine bude vyriešená pokojnou cestou a jednota pravoslávnej cirkvi zostane zachovaná”, vedúci oddelenia vonkajších cirkevných vzťahov moskovského patriarchátu Ilarion varoval, že v prípade udelenia nezávislého štatútu pravoslávnej cirkvi na Ukrajine bude ruská pravoslávna cirkev nútená rozorvať eucharistické spoločenstvo s Konštantínopolom.

    Kremeľ zdieľa znepokojenie moskovského patriarchátu: v piatok deklaroval, že bude chrániť záujmy pravoslávnych veriacich” pred akoukoľvek nelegálnou aktivitou po historickom odtrhnutí Ukrajiny od ruskej pravoslávnej cirkvi. Kremeľ však túto ochranu bude uskutočňovať výlučne “politickými a diplomatickými” prostriedkami. 

    Hovorkyňa ukrajinského ministerstva zahraničných vecí na Twitteri poznamenala, že to nie je prvýkrát, keď sa Rusko snaží “ochranou ruskojazyčného obyvateľstva” ospravedlňovať svoju agresiu proti Ukrajine.

    Od osamostatnenia Ukrajiny od Sovietskeho zväzu pôsobia v krajine až tri pravoslávne cirkvi. Jedna je verná Moskovskému patriarchátu a vedie ju patriarcha Onufrij. Druhá, vedená patriarchom Filaretom, Moskvu odmieta akceptovať. Tretia, ktorá je z nich najmenšia, patrí pod ukrajinskú pravoslávnu cirkev pôsobiacu v USA.

    Spor o cirkev na Ukrajine má aj ďalší rozmer – ide o vyjasnenie otázky, či konštantínopolský patriarchát má právo udeľovať pravoslávnym cirkvám autokefáliu. Postavenie Konštantínopolu ako “prvého medzi rovnými” medzi jednotlivými pravoslávnymi patriarchátmi pritom nespochybňuje žiaden z cirkevných hodnostárov.

     

    - Reklama -