Syna slovenského prezidenta zbili, strčili do auta a uniesli. Dodnes na to nechce spomínať

    0
    Bývalý prezident SR Michal Kováč (Autor: SITA)

    „Na to sa nedá zabudnúť,“ vraví aj po 20 rokoch Michal Kováč mladší, ktorého neznámi páchatelia uniesli, keď bol na ceste zo Svätého Jura do Bratislavy. Opili ho, zbili, strčili do kufra auta a odviezli za rakúske hranice. Rodina Kováčovcov na toto obdobie spomína len veľmi nerada. „Na to sa nedá zabudnúť. Ale nechceme sa o tom baviť, lebo nás to jatrí a je to stále zlé a živé,“ povedala  exprezidentova manželka Emília pre portál pluska.sk.

    Páchateľov nechytili, Lexovu vinu zamietli

    Únoscov Michala Kováča mladšieho nikdy pred súd nepostavili. V roku 1998 tomu zabránili amnestie, ktoré vydal vtedajší predseda vlády Vladimír Mečiar. Napriek opakovaným snahám opozície sa Mečiarove amnestie dodnes nepodarilo zrušiť. Nádej na to, že by niekoho za únos Kováča mladšieho odsúdili je takmer nulová. Koncom októbra 2012 totiž Ústavný súd rozhodol, že Michal Kováč nesmie viniť Ivana Lexu z únosu svojho syna ani v prípade, že by to bola skutočne pravda. Exprezident sa musel ospravedlniť za urážku a kriminalizáciu Lexovho mena a zaplatil aj pokutu 3 319 eur. Sťažnosť na vynesenie rozsudku Ústavný súd zmietol zo stola ako neprípustnú.

    Kauza za kauzou

    Únosu Michala Kováča mladšieho predchádzala ešte jedna kauza, v ktorej figurovalo meno prezidentovho syna. V novembri 1994 vydal Interpol na Michala Kováča mladšieho medzinárodný zatykač pre podozrenie, že je zapojený do takzvanej kauzy Technopol. V tejto súvislosti obvinili v Nemecku exprezidentovho syna z účasti na podvode za vyše dva milióny dolárov. To bolo v marci 1995 a v auguste toho istého roka Kováča mladšieho uniesli neznámi páchatelia. Únoscovia vtedy údajne zastavili Kováčovo auto, vytiahli ho von, zbili elektrickými obuškami a násilne ho opili. Exprezidentov syn sa prebudil až v kufri auta, ale to už bol pred policajnou stanicou v rakúskom Hainburgu, kde ho našla polícia na základe telefonátu zo Slovenska.

    Na Michala Kováča mladšieho bol vtedy ešte stále Nemeckom vydaný platný medzinárodný zatykač a rakúska polícia ho preto zadržala. Syn bývalej hlavy štátu sa na Slovensko vrátil až po pol roku, keď krajský súd vo Viedni zamietol žiadosť mníchovskej prokuratúry o jeho vydanie do Nemecka a Kováš mladší sa tak mohol koncom februára 1996 vrátiť do vlasti.

    Nežije sa mu zle

    V súčasnosti sa Michalovi Kováčovi mladšiemu nevodí zle. Pôsobí na Tajwane ako vedúci Slovenského ekonomického a kultúrneho úradu. Aj v tejto súvislosti sa nedávno vynorili informácie, ktoré na exprezidentovho syna vrhajú zlé svetlo. Podľa informácií Hospodárskych novín je Michal Kováč mladší údajne nepriamo zapletený do podvodu za približne 32 miliónov eur. Megapodvod, ktorý sa týka tajwanskej burzy, vyšetruje polícia.

    - Reklama -