Sympatizuje s Clintonovou, je sklamaný z Blaira a mudruje o Líbyii a Sýrii. Predstavujeme vám „Intelektuála, a predsa idiota“

    0
    Hillary Clintonová (Autor: SITA)

    „IYI (Intelektuál, a predsa idiot) je produktom modernity. Jeho výskyt sa preto rýchlejšie rozšíril od polovice 20. storočia a dnes dosiahol svoje miestne ´supremum´ spolu so širokou kategóriou ľudí, ktorí nechodia s kožou na trh a vtrhli do mnohých profesií,“ píše Taleb v úvode článku.

    Intelektuál a predsa idiot je súčasťou menšiny, no podľa autora ho spoznáte aj vďaka tomu, že rád dišputuje na špecificky dané témy, no rád sa dotkne aj svetovej geopolitickej situácie. „Historicky vzaté sa IYI mýlil vždy: pri stalinizme, maoizme, geneticky modifikovaných organizmoch, Iraku, Líbyi, Sýrii, lobotómii, urbanizme, strave s nízkym obsahom sacharidov, strojoch na cvičenie, behaviorizme, transtukoch, freudianizme, teórii portfólií, lineárnej regresii, gaussianizme, salafizme, modelovaní dynamickej stochastickej rovnováhy, domových projektoch, sebeckom géne, Berniem Madoffovi a p-hodnotách. Ale je presvedčený, že jeho momentálna pozícia je správna,“ píše spisovateľ.

    „Vo Veľkej Británii ho oklamal Tony Blair. Moderný IYI sa osobne zúčastnil aspoň na jednej konferencii TEDx alebo si aspoň dve pozrel na YouTube. Nielenže bude voliť Hillary Clintonovú, pretože vyzerá zvoliteľne a pre ďalšie podobné zacyklené dôvody, ale každého, kto tak neurobí, považuje za duševne chorého,“ opisuje IYI ďalej spisovateľ. 

    - Reklama -