Symbol najväčšej jadrovej katastrofy v dejinách sa môže zmeniť na vzor ekológie

    0
    Komín nad sarkofágom, ktorý pokrýva zničenú reaktora v černobyľskej jadrovej elektrárni (Autor: SITA)
    Solárne elektrárne sú stále obľúbenou alternatívou v obnoviteľných zdrojoch energie. Ukrajinská vláda momentálne vyjednáva so štyrmi kanadskými a dvomi americkými spoločnosťami o prípadnej výstavbe solárneho parku na území niekdajšieho komplexu černobyľskej jadrovej elektrárne. 
     
    Ukrajinské ministerstvo životného prostredia požaduje, aby boli uchádzači o štátnu zákazku schopní postaviť za šesť mesiacov solárnu elektráreň schopnú vyrobiť jednu gigawatthodinu energie. Už teraz sú takéto obrovské solárne elektrárne s podobnou kapacitou vo výstavbe aj v iných krajinách, ale ak by sa podarilo projekt dokončiť už dnes, boli by Ukrajinci prví s takýmto obrím projektom na svete. 
     
    Minister životného prostredia Ostap Semerak uviedol, že Ukrajina už má vybudované vysokonapäťové vedenie po celej krajine, lebo boli v minulosti používané pre jadrové elektrárne. Okrem toho ukrajinská vláda argumentuje aj tým, že pre zahraničných investorov je mimoriadne lacná aj pôda, na ktorej by mali solárne panely v budúcnosti stáť. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -