Svojrázna integrácia imigrantov v Rakúsku: Do detskej čítanky dali obrázok mešity, na kostol ale “korektne” zabudli

    0
    Modliace sa deti počas školského výletu v mešite (Autor: reprofoto: speisa.com)

    Rakúski Slobodní, nemecká AfD či holandská Strana pre slobodu Geerta Wildersa zbierajú body u voličov práve preto, že upozorňujú na až prílišné ustupovanie vlád a úradov západných krajín voči moslimom. Zdá sa, že šokujúca rakúska učebnica pre základné školy Lesen mit Sinn im dáva za pravdu. Ako píše denník Kronen Zeitung, rodičia detí, ktoré používajú túto učebnicu v škole, sa sťažujú, že na jednom z obrázkov je vyobrazená vedľa nemocnice, banky či školy mešita. Samozrejme, obrázok kostola tu chýba.

    Mnohí sa domnievajú, že autori učebnice chceli vyjsť v ústrety moslimom. Príslušníci moslimskej komunity nijako nezastierajú, že vyobrazenie kresťanských symbolov ich znepokojuje a niektorých dokonca uráža. A aby toho nebolo málo, tak pri obrázku navyše autori učebnice používajú moslimské meno Mehmet. Pre z veľkej miery veriacich Rakúšanov je nepochopiteľné, že v učebnici bol opomenutý symbol kresťanstva, ale mešita tu nechýba.

    Viedenskí radní však dávajú od celej záležitosti ruky preč a na otázku denníka Kronen Zeitung odpovedali, že oni sami nemajú na obsah učebníc pre základné školy žiadny vplyv. „Za učebnice zodpovedá jedine ministerstvo školstva a nie školská rada,” cituje denník odpoveď radných s tým, že ministerstvo školstva na žiadosť redakcie o vysvetlenie nereagovalo. Samozrejme, námestník viedenského starostu Johann Gudenus svoju reakciu denníku poskytol.

    „Deťom takýto obrázok jasne sugeruje, že kľúčové sú pre naše mesto mešity a nie kostoly. Potom sa nesmieme diviť, že integrácia prosto nefunguje,” hnevá sa člen rakúskych Slobodných. Celá záležitosť má ešte ďalší rozmer. Rakúsko a najmä Viedeň a ďalšie väčšie mestá sa stretávajú s dramaticky sa zvyšujúcim počtom detí v škôlkach a školách, pre ktorých nie je nemčina materinským jazykom.

    Podľa dostupných údajov tvoria obyvatelia Viedne narodení v zahraničí asi tretinu populácie. Vo viedenských škôlkach nie je nemčina materinským jazykom dokonca u 60 % detí a ako sa ukázalo v prieskume, 47,5 % školákov priznalo, že doma s rodičmi nehovoria po nemecky. Od toho sa následne odvíjajú neúspechy detí prisťahovalcov pri ďalších štúdiách.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -