Svitá v Nemecku nádej na vytvorenie vlády? Prezident usporiada stretnutie s lídrami kresťanských a sociálnych demokratov

    0
    Frank-Walter Steinmeier a Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Agentúra DPA o tom v piatok informovala s odvolaním sa hovorkyňu prezidentskej kancelárie.

    Spoločné rokovanie Steinmeiera s kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá predsedá CDU, bavorským premiérom Horstom Seehoferom stojacim na čele CSU a predsedom SPD Martinom Schulzom je plánované v priebehu budúceho týždňa. Presný termín však zatiaľ nie je známy. Najnovší krok prezidenta nasleduje po štvrtkovom rozhovore so šéfom SPD, ktorá doteraz odmietala obnovenie spoločnej vlády s blokom CDU/CSU.

    Steinmeier už v uplynulých dňoch prevzal iniciatívu a stretol sa s Merkelovou, ako aj lídrami Slobodnej demokratickej strany (FDP) a zelených. Tí boli účastníkmi neúspešných rokovaní o vytvorení tzv. jamajskej koalície, pomenovanej podľa toho, že charakteristické farby jednotlivých politických síl pripomínali dokopy štátnu vlajku Jamajky. Prezident sa chcel dozvedieť dôvody stroskotania týchto predbežných rokovaní a prekonzultovať ďalší postup.

    V priebehu nasledujúceho týždňa sa má Steinmeier stretnúť aj so šéfmi frakcií všetkých politických strán zastúpených v novozvolenom spolkovom parlamente, informovala DPA.

    Predseda SPD Schulz po štvrtkovom rozhovore s prezidentom povedal pre DPA, že jeho strana si v plnej miere uvedomuje svoju zodpovednosť v momentálnej ťažkej (vnútropolitickej) situácii. Súčasne ubezpečil o konštruktívnom prístupe sociálnych demokratov a vyjadril presvedčenie, že v nasledujúcich dňoch a týždňoch sa nájde dobré riešenie pre krajinu.

    Líder FDP Christian Lindner, ktorý minulý víkend oznámil stiahnutie z rokovaní s CDU/CSU a zelenými, medzitým vo štvrtok opätovne vylúčil zmenu tohto rozhodnutia.

    Sociálni demokrati možnosť ďalšieho spoločného vládnutia s CDU/CSU už dávnejšie odmietli s tým, že vzhľadom na nespokojnosť s výsledkami septembrových parlamentných volieb odchádzajú do opozície. K údajným signálom, že by mohli s bývalými koaličnými partnermi predsa len rokovať, sa Merkelová podľa DPA zatiaľ nevyjadrila. Šéf SPD Schulz zase v piatok vyhlásil, že prípadné zapojenie strany do koaličných rokovaní by nechal odhlasovať jednotlivými členmi strany.

    - Reklama -