Svine, bastardi. Nečakaný názor na voľby v USA

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Článok Johna W. Whiteheada sa začína citáciou novinára Huntera S. Thompsona. “Hlavný problém akejkoľvek demokracie je, že populisti sú všeobecne svine bez mozgov, ktoré vylezú na pódium a vyženú svojich stúpencov do orgastického šialenstva – potom sa vrátia do kancelárie a predajú každého toho úbohého bastarda za niklák.”

    “V politike nejde o republikánov a demokratov. Ani o zdravotnú starostlivosť, potraty, vyššie dane, bezplatné univerzity alebo tie ďalšie citlivé slová, z ktorých sa stali slogany politických kampaní tých, ktorí sú majstrami v tom, hovoriť Američanom to, čo chcú počuť,” píše Whitehead. Hlavný cieľ politiky dneška je udržiavať poriadok sveta medzi “kontrolórmi” a “kontrolovanými”.

    “Hillary národ nezachráni. Ani Bernie, Trump, Rubio alebo Cruz,” tvrdí Whitehead. Jediní, ktorí sú toho schopní, sú americkí občania, lenže tí sa nechajú presviedčať, že to za nich dokáže prezident, ktorého si zvolia. “Nehľadiac na to, kto vyhrá budúce prezidentské voľby, buďte si istí tým, že nový šéf bude rovnaký ako ten starý, a my – stála nižšia vrstva Ameriky – budeme nútení pokračovať v živote v policajnom štáte so všetkým, čo k nemu patrí.”

    Problém tkvie v tom, že je úplne jedno, kto bude zvolený, lebo nevolený byrokratický aparát bude pokračovať vo svojej práci stále ďalej. A toto tvrdenie sa Whitehead rozhodol podporiť niekoľkými rukolapnými skutočnosťami.

    Tou prvou je, že USA podľa štúdií výskumníkov z Princetone už dávno nie sú demokraciou, ale oligarchiou vedenou ekonomickými elitami. K tomu treba podotknúť, že aj keď násilie v USA klesá, ich väznice sa neustále plnia. Američania končia vo väzení aj za to, že šoférovali s pozastaveným vodičským preukazom.

    “Pre prebytok federálnych zločinov, ktorých je viac ako 4500 a k tomu ďalších 400 000 a viac pravidiel a regulácií, sa odhaduje, že priemerný Američan sa dopustí troch zločinov denne, bez toho, aby o tom vedel. V skutočnosti podľa profesora práv Johna Bakera neexistuje v Spojených štátoch nikto nad osemnásť, kto by nemohol byť obvinený z federálneho zločinu. To nepreháňam,” píše Whitehead.

    Celý text TU.

    Hoci 46 miliónov Američanov žije pod hranicou chudoby, štát rozhadzuje peniaze, kde sa dá. V roku 2001 tak minul “10,5 milióna dolárov za hodinu za rôzne zahraničné vojenské okupácie, vrátane Iraku a Afganistanu”. Úschova jadrových zbraní stojí USA 2,2 milióna dolárov za hodinu a 1,61 milióna dolárov za hodinu vláda minie na údržbu svojho zahraničného arzenálu. Všetko z peňazí daňových poplatníkov.

    “Odhaduje sa, že celkovo 2,7 milióna detí v USA má aspoň jedného rodiča vo väzení,” píše Whitehead, podľa ktorého ide o dôsledok prílišnej kriminalizácie vyjednávaní a “náhodných policajných záťahov”. Polícia má pritom k dispozícii vojenské helikoptéry, ťažké guľomety, granátomety, výbušniny, obrnené vozidlá. “Niektorí majú aj tanky,” tvrdí Paul Craig Roberts. A ročne policajti zabijú až 500 nevinných osôb. “Američania majú dnes osemkrát väčšiu pravdepodobnosť, že zomrú v konfrontácii s políciou, než že zomrú pri teroristickom útoku,” píše Whitehead a dodáva, že v prípade otravy jedlom je táto pravdepodobnosť dokonca stodesaťnásobná. “Policajti majú väčšiu šancu, že do nich udrie blesk, než aby sa stali finančne zodpovednými za svoje previnenia.”

    V priemere sto Američanov denne sa stane terčom záťahu špeciálnych policajných jednotiek SWAT. “Väčšina týchto zásahov SWAT sú len sprievodom pre súdne povolenie.” Špeciálne jednotky už má aj veľa nebezpečnostných úradov, napríklad ministerstvo poľnohospodárstva či školstva a mnohé ďalšie.

    A do toho FBI plánuje tzv. NGI, Next Generation Identification, systém, ktorý ochraňuje biometrické údaje, tváre, odtlačky prstov a zreníc pre identifikáciu občanov. K tomu by sa podľa odhadov malo v roku 2020 preháňať vzdušným priestorom USA na 30 dronov.

    “Zrejme najviac znepokojujúca je skutočnosť, že sme odovzdali kontrolu nad našou vládou a našimi životmi byrokratom bez tváre, ktorí nás vnímajú ako dobytok, ktorý nakŕmia, označkujú, porazia a predajú pre zisk,” myslí si Whitehead a dodáva, že jediná šanca na zmenu je v rukách amerických občanov, nie v rukách politikov. “Jedna vec je istá: upokojujúci rituál volieb sa nijako nezaslúži o väčšiu slobodu.”

    autor: spa

    - Reklama -