Svetoznámy britský vedec a humanista roka sa v živom vysielaní obul do moslimov. Choďe do čerta!

    0
    Richard Dawkins, britský zoológ, etológ, evolučný biológ a propagátor ateizmu (Autor: ReproFoto: facebook)

    Britský vedec sa na adresu niektorých moslimských praktík vyjadril slovami „Choďte do čerta s vašou kultúrou.“ Nepáči sa mu napríklad to, že musia ženy nosiť burky. Informuje o tom český portál instory.cz.

    Podľa vedca je radikalizované náboženstvo akousi voľnou vstupenkou k prejavom teroru. Vzniká tak predstava, že moslimovia praktizujúci radikálny islam, sú určitým chráneným druhom a kritika ich praktík je považovaná za rasizmus.

    Dawkins tvrdí, že musí existovať nejaký absolútny objektívny štandard v oblasti ľudských práv a nemožno robiť žiadne ústupky voči jeho porušovaniu len preto, že to nazývame kultúrou. „Ak vaša kultúra umožňuje bitie žien a znásilnenie v manželstve, do čerta s vašou kultúrou,“ uviedol.

    Islam je najväčšie svetové zlo

    Už v júli sa Dawkins zviditeľnil tvrdením, že islam potrebuje feministickú revolúciu. Reagoval tak na postavenie žien v islame, stereotypy a obmedzenia, ktoré sa ich týkajú napríklad v obliekaní. Dawkins poukázal aj na manželstvo maloletých, násilnosti a zaujatosť voči ženám v niektorých moslimských krajinách.

    Richard Dawkins sa ešte v roku 2011 vyjadril, že islam považuje za takmer najväčšie zlo na svete. Ateista sa vyjadril, že v porovnaní s kresťanstvom je islam omnoho viac dogmatický.

    Dawkins bol profesorom zoológie na Oxfordskej univerzite, autorom ocenených kníh a nositeľom mnohých významných vedeckých vyznamenaní.
    Od roku 1996 pôsobil ako viceprezident Britskej humanistickej asociácie, v tom istom roku mu bol udelený aj čestný titul Humanista roka. Okrem vedeckého publikovania prednáša a publikuje aj humanistické, skeptické názory a myšlienky, ktoré sa stretávajú s podobnou pozornosťou ako jeho inovatívne vedecké myšlienky.

    - Reklama -