Svetový megaškandál zasiahol Putina, Asada, Blaira a panamská cunami sa valí až k vláde Roberta Fica. Tieto informácie len tak nerozdýchate

    0
    Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar, premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico a predseda strany SNS Ján Slota po skončení rokavania koaličnej rady. Bratislava, 1. júl 2008 (Autor: SITA)

    Fakty, ktoré sa dajú vyčítať z dokumentov zverejnených a prístupných verejnosti na stránkach Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ), sú šokujúce. Informácie sa týkajú takých ľudí ako ukrajinský prezident Petro Porošenko či bývalý ukrajinský premiér Pavlo Lazarenko. Nechýba ani meno saudskoarabského monarchu kráľa Salmána či bývalého katarského emira.

    Nechýba ani britský expremiér Tony Blair (písali sme TU) či dcéra čínskeho prezidenta Si Ťin-Pchinga a nitky z právnickej spoločnosti Mossack Fonseca na zakladanie offshoreových spoločností vedú až do Kremľa a k ľuďom blízkym Vladimirovi Putinovi (písali sme TU).


    Aféra obsahuje aj mená slovenských firiem a podnikateľov. Podľa denníka SME sa v dokumentoch vyskytuje aj meno Zuzana Herichová, prítomné sú aj informácie o firme LATEM Trading, s. r. o., nechýba ani názov známej schránkovej firmy Inter Blue group, ktorá stojí za škandálom bývalej vlády Roberta Fica s emisiami za milióny eur.

    Dá sa ale očakávať, že pribudnú aj ďalšie a ďalšie mená nielen z ekonomickej sféry, ale najmä politické špičky, o ktorých sa dlhodobo špekuluje, že majú tajné kontá v zahraničí. Dôjde tak na slová Igora Matoviča? (písali sme TU)

    Súčasťou škandalóznych Panamských dokumentov je aj takmer 300 Čechov vrátane miliardárov Radovana Krejčířa, ktorý je odsúdený v Juhoafrickej republike na 35 rokov väzenia, a Petra Kellnera, ktorý je pokladaný za najbohatšieho Čecha.


    Zverejnené informácie vedú aj do susedného Rakúska, kde úrady už vyšetrujú dve banky, ktoré sa objavili v uniknutých dokumentoch panamskej právnickej firmy. Ide o finančné domy Raiffeisen Bank International a Hypo Landesbank Vorarlberg, ktoré sú podľa agentúry Reuters napojené na spoločnosť Roshen patriacu ukrajinskému prezidentovi Porošenkovi.

    Ohromujúci je aj počet subjektov, pre ktoré panamská právnická kancelária Mossack Fonseca zakladala v zahraničí offshoreové spoločnosti, aby im pomohla vyhnúť sa plateniu daní na domácej pôde.

    Podľa najnovších informácií je do škandálu zapriahnutý aj islandský premiér, ktorý po otázke na margo jeho účtov v daňovom raji radšej zdrhol z tlačovky. (Písali sme TU + video)

    Fakty v číslach

    Škandál, ktorý dostal medzinárodné anglické pomenovanie Panama Papers (Panamské dokumenty), odhaľuje globálne operácie panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca, jednej z popredných firiem na poli zakladania offshoreových spoločností.

    Dokumenty, ktoré sa v nedeľu dostali do rúk novinárov z nemeckého denníka Südduetsche Zeitung ukazujú prierez 40 rokmi záznamov. Informácie zaberajú na počítačových pevných diskoch viac ako 2,4 terabajtov, (2400GB), ktoré sú teraz predmetom záujmu investigatívnych novinárov z ICIJ. Súčasťou obrovskej databázy sú informácie o viac ako 210-tisíc spoločnostiach v 21 krajinách.

    K najpopulárnejším destináciám, kam politici, boháči a spoločnosti z celého sveta s obľubou posielali posledné dekády prostredníctvom firmy Mossack Fonseca svoje peniaze, patria Britské panenské ostrovy, ktoré sú v rebríčku na prvom mieste. Nasleduje Panama a za ňou Bahamy.

    Pozoruhodný je aj zoznam krajín, z ktorých pochádza najviac záujemcov o založenie takzvaných schránkových spoločností v daňových rajoch. Túto tabuľku vedie Hongkong a za ním nasleduje trojica európskych krajín – Švajčiarsko, Veľká Británia a Luxembursko. Prvú desiatku uzatvára Rusko.  

    Rovnako zaujímavé sú aj banky, ktoré spoločnosť Mossack Fonseca využívali na zakladanie offshoreových firiem najčastejšie. Pre vyše 500 bánk a ich dcérskych pobočiek založila panamská firma v zahraničí takmer 15 600 schránkových firiem.

    - Reklama -