Svetový expert, poradca Clintona: EÚ je nad priepasťou. Bola to chyba

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Držiteľ Nobelovej ceny a bývalý hlavný ekonóm Svetovej banky Joseph E. Stiglitz tvrdí, že „osemadvadsaťčlenný štát sa potáca v problémoch, vytvára vysoko polarizované politické prostredie, ktoré Európa nevidela od druhej svetovej vojny”.

    Podľa Stiglitza je to najmä nezamestnanosť a dlhodobá stagnácia, ktorá „ničí Európu”, a to až do takej miery, že by mohla Európa v budúcnosti potrebovať dve samostatné eurozóny, s dvoma odlišnými menovými systémami.

    Profesor Stiglitz, ktorý bol v minulosti dokonca aj poradcom prezidenta Spojených štátov Billa Clintona, tvrdí, že „základy systému, ktorý bol v Európe vytvorený po konci studenej vojny, sa silno otriasajú. Celý európsky blok zviera kríza s exponenciálnou tendenciou rastu”.

    Problém spôsobuje aj jednotná mena a odpor k nej zo strany mnohých eurounijných štátov, čo by mohlo spôsobiť „rozštiepenie eurozóny”.

    Lenivé a nespoľahlivé

    „Euro nedokázalo zabezpečiť ani jeden z cieľov, ktoré boli v začiatkoch projektu vytýčené – prosperitu a politickú integráciu. Tieto ciele sú teraz navyše ešte ďalej od realizácie, ako boli pred vytvorením eurozóny,” tvrdí expert.

    „Namiesto zmieru a harmónie teraz na seba jednotlivé európske štáty hľadia s vysokou dávkou nedôvery a zloby. Starí kostlivci vypadávajú zo skríň archívov európskej histórie. Európsky sever znovu vníma svojich južných susedov ako lenivých a nespoľahlivých, pripomínajú sa spomienky na postupy Nemecka za druhej svetovej vojny,” dodal.

    Vo svojej knihe Stiglitz píše, že pôvodná myšlienka na integráciu na báze dobrej vôle, ktorá bola postulovaná na konci druhej svetovej vojny a ktorá si udržala svoju silu aj po páde Berlínskeho múru, už prestáva ponúkať potrebné riešenia. „Politický experiment v podobe Európskej únie balansuje na hranici priepasti.”

    Najväčšiu chybu v tomto politickom projekte vidí expert v tom, že bol vychýlený zo svojej pôvodnej trajektórie, teda politickej integrácie. Vytvorenie spoločnej meny bolo vraj závažnou a nevratnou chybou.

    - Reklama -