Svetové médiá o Panama Papers vedeli, ale mlčali. Tvrdí muž, ktorý dokumenty zverejnil a teraz sa bojí o život. Zoznam odhalených schránkových firiem je online

    0
    Sídlo právnickej spoločnosti Mossack Fonseca v Paname2 (Autor: SITA)
    Muž, ktorý vyniesol informácie z panamskej právnickej spoločnosti Mossack Fonseca, sa spojil s novinármi pred rokom. Milión dát získala ako prvá redakcia denníka Süddeutsche Zeitung, ktorá ich po bližšej analýze zdieľala s Medzinárodným konzorciom pre investigatívnu žurnalistiku (ICIJ). O anonymnom zdroji vedeli nemeckí novinári len toľko, že si hovorí John Doe.
     
    Zdroj najväčšieho úniku informácií o schránkových spoločnostiach v daňových rajoch v piatkovom manifeste napísal, že by „rád spolupracoval s predstaviteľmi zákona“. John Doe sa chce údajne ubezpečiť, že ľudia, ktorí služby panamskej právnickej firmy využívali na nezákonné účely, budú potrestaní. 
     
    John Doe, ako si muž, ktorý vedel príliš veľa, hovorí, je však ochotný spolupracovať s vyšetrovateľmi v jednotlivých krajinách len v prípade, ak mu zaručia ochranu garantovanú zákonom. 

    Vedeli, ale radšej nič neurobili 

    Keď vyšli najavo prvé informácie o kauze Panama Papers, bolo jasné len toľko, že ich do rúk ako prvá dostala redakcia nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung. Až potom sa dostali do rúk investigatívcov z ICIJ a následne do desiatok redakcií po celom svete, kde sa nimi zaoberali stovky novinárov. 
     
    John Doe uviedol na pravú mieru aj to, prečo dokumenty panamskej právnickej spoločnosti Mossack Fonseca odovzdal práve redakcii denníka Süddeutsche Zeitung. Dôvod bol jednoduchý. Podľa muža, ktorý milióny dokumentov vyniesol na svetlo sveta, mali čiastkové informácie z Panama Papers k dispozícii niektoré redakcie veľkých svetových médií ešte skôr, ale žiadna neprišla s odhalením
     
    „Smutnou skutočnosťou je fakt, že spomedzi najprominentnejších a najschopnejších mediálnych organizácií na svete nemala ani jediná záujem o zverejnenie celého príbehu. Neodpovedali dokonca ani WikiLeaks,“ píše v manifeste utajovaný zdroj, ktorý vystupuje pod menom John Doe. 
     
    Po prevalení kauzy inkriminovaných dokumentov padali hlavy a bohatí sa po celom svete trasú o svoje majetky uložené v daňových rajoch. Miliardy dolárov uložené podľa dokumentov Panama Papers v offshorových spoločnostiach sú totiž často napísané na fiktívnych majiteľov, ale bohatstvo v nich uložené patrí zväčša niekomu úplne inému. Investigatívci z ICIJ však pripomínajú, že na zakladaní firiem v daňových rajoch nie je nič nelegálne, ale otázna je legalita peňazí, ktoré do nich prúdia. 

    Nájdite schránku aj majiteľa

    Od pondelka 9. mája sú na internete voľne dostupné informácie o firmách, adresách, majiteľoch aj najväčších zákazníkoch schránkových firiem založených v daňových rajoch prostredníctvom panamskej právnickej spoločnosti Mossack Fonseca. Hľadať v nich slobodne môžete podľa krajín či mien. Databáza vám potom presne povie, či tá-ktorá firma figuruje alebo nefiguruje v Panama Papers. 
     
    Zo slovenských podnikateľov sa v súvislosti s kauzou Panama Papers skloňuje aj meno údajného mecenáša Smeru Miroslava Výboha. O prepojení medzi vplyvným slovenským podnikateľom a panamskou právnickou spoločnosťou Mossack Fonseca informujú Hospodárske noviny. 
     
    - Reklama -