Svet sa rúti do priepasti a nejde len o migrantov. Slávny fyzik Hawking upozorňuje na ešte väčšie nebezpečenstvo

    0
    Svetoznámy vedec Stephen Hawking. (Autor: TASR)

    Hawking vo svojom texte okrem iného vyzýva svetové špičky, aby vzájomne spolupracovali. Obáva sa, že ak nebudeme ťahať za jeden povraz, naša budúcnosť vyzerá bledo. Upozorňuje aj na dôsledky súčasnej svetovej politiky, keď sa napríklad vidiecka chudoba sťahuje do plných miest. „Len aby zistila, že tam na ňu nečaká raj ako z fotiek na Instagrame. A potom ide ďalej, za more, aby sa pridala k ešte početnejšej vlne ekonomických migrantov v honbe za lepším životom,“ uviedol. Nové požiadavky na infraštruktúru a ekonomiku v krajinách, do ktorých prichádza, potom podľa neho podkopávajú toleranciu a prilievajú politickému populizmu olej do ohňa.

    Bez povšimnutia nezostávajú u Hawkinga ani priepastné rozdiely medzi bohatým západom a chudobným východom či bohatým severom a chudobným juhom. A snaží sa pomenovať aj príčinu, prečo ľudia nakoniec zvolili za prezidenta USA Donalda Trumpa alebo prečo sa vyslovili za brexit. Pre silnú nerovnosť, v dôsledku ktorej nielenže mizne životný štandard, ale aj ich schopnosť uživiť sa, usudzuje.

    „Ak spoločnosti a celé ekonomiky nie sú schopné držať krok s aktuálnou úrovňou migrácie, musíme sa o to viac snažiť podporiť globálny rozvoj – to je jediná šanca, aby sťahovavé milióny ľudí hľadali svoju budúcnosť aj doma,“ dodal s tým, že migračná kríza však nie je ani zďaleka jediným problémom ľudskej populácie.

    „Čelíme obrovským environmentálnym výzvam: zmenám klímy, nevyváženej produkcii jedla, preľudneniu, ničeniu živočíšnych druhov, epidemickým chorobám aj znečisteniu morí,“ dodal so slovami, že by sme našu jedinú planétu mali chrániť.

    Svetoví lídri by si mali podľa jeho slov priznať, že zlyhali a naďalej zlyhávajú. „Verím, že to zvládneme,“ uzavrel.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -