Svet sa rozčuľuje, že Donald Trump dal stopku migrantom. Teraz však vyšli prieskumy, čo na to ľud USA. Výsledky vás ohromia

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Prieskum zaisťovala výskumná agentúra Rasmussen Reports a v dňoch 25. a 26. januára v rámci neho oslovila 1 000 pravdepodobných voličov. Jeho výsledok trochu odporuje titulkom v amerických aj svetových médiách. Proti rozhodnutiu Trumpovej administratívy síce protestujú na americkej pôde tisíce či desaťtisíce odporcov, ale desiatky miliónov naopak jej krok vďačne kvitujú. Tento názor napokon vyjadrilo hneď 57 % oslovených respondentov, ktorí schvaľujú zákaz vstupu utečencov zo siedmich krajín.

    Proti zákazu vstupu utečencov zo Sýrie, Iraku, Iránu, Líbye, Somálska, Sudánu a Jemenu bolo podľa prieskumu 33 % voličov a ďalších 10 % zostáva nerozhodnutých. Podobný názor voličov na rozhodnutie Donalda Trumpa panuje aj ohľadom dočasného zákazu prijímania imigrantov z „menej bezpečných krajín, ktoré sú spojené s terorizmom“. V tomto prípade súhlasilo s Trumpovou administratívou 56 % respondentov, proti bolo 32 % a nerozhodnutých 11 %.

    Ako uvádza Rasmussen Reports, januárové prieskumy ukazujú, že názory voličov sa od augustového prieskumu veľmi nezmenili. V lete s navrhovaným dočasným zákazom imigrácie súhlasilo 59 % voličov. V rámci aktuálneho prieskumu sa zároveň ukázalo, že Američania sa k teroristickým hrozbám stavajú realisticky. Len 16 % z nich sa domnieva, že vláda môže zaistiť spoľahlivú ochranu pred teroristickými útokmi. 52 % potom zastáva názor, že federálna vláda sa málo sústredí na hrozby „domáceho“ terorizmu.

    Z prieskumu Rasmussen Reports ďalej vyplýva, že Donald Trump má medzi republikánskymi voličmi veľmi vysokú podporu. So zákazom vstupu utečencov a občanov z niekoľkých moslimských krajín súhlasí hneď 82 % z nich. Medzi voličmi demokratov je to síce o poznanie menej, ale 59 % je napokon oveľa viac, ako si sú ochotné pripustiť maintreamové médiá. „Postoje mužov a žien sú v tejto otázke takmer identické, zatiaľ čo mladí voliči podporujú Trumpa o niečo menej ako tí starší,“ uvádza Rasmussen Reports.

    „Väčšina voličov sa tiež vyjadrila proti plánu bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu prijať desaťtisíce utečencov z krajín Blízkeho východu. 62 % oslovených respondentov takýto krok považuje za zvýšenie bezpečnostného rizika. Už počas kampane bola väčšina voličov presvedčená, že Trump odvedie v boji proti terorizmu viac ako jeho rivalka Hillary Clintonová. Teraz je len 32 % voličov presvedčených, že je krajina po ôsmich rokoch Obamovej vlády bezpečnejšia.“

    Podporu Trumpovho kroku v oblasti imigrácie ukazuje aj prieskum Quinnipiac University, v rámci ktorého bolo na začiatku uplynulého mesiaca oslovených prostredníctvom telefónu 899 respondentov. Tí podporili vtedy ešte plánovaný krok 45. prezidenta Spojených štátov v pomere 48 % k 42 %. Prieskum odráža názory Trumpových priaznivcov zo severovýchodnej Pensylvánie, teda regiónu, ktorý bol rozhodujúci pri prezidentovom víťazstve v minuloročných voľbách.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -