Svet sa môže spoliehať na priateľstvo a veľkorysosť amerického ľudu. Koľkých Obama naštval?

    0
    Prejav prezidenta USA Baracka Obamu na pôde OSN (Autor: SITA)

    „Nejde pritom o almužny, ale o jednu z najmúdrejších investícií do našej budúcnosti. Som presvedčený, že mnohým konfliktom, utečeneckým krízam a inváziám by bolo možné zabrániť, ak by štáty viac investovali do svojich detí,“ citovala Obamu agentúra DPA.

    Obama prisľúbil, že sa aj po odchode z funkcie prezidenta bude aktívne zasadzovať za dosiahnutie rozvojových cieľov OSN na obdobie do roku 2030, ktoré boli prijaté oficiálne minulý piatok a ku ktorým patrí odstránenie hladu a extrémnej chudoby vo svete. „Nie je to úloha len pre politikov, ale pre nás všetkých,“ uviedol s tým, že tieto ciele sú ambiciózne, no dosiahnuteľné.

    Obama však tiež zdôraznil, že samotná rozvojová politika sa neustále musí preverovať. „Musíme sa poučiť z minulosti a pýtať sa, kde urobili chyby darcovia a kde prijímatelia. A potom musíme pri úspešných bodoch svoje úsilie zdvojnásobiť a pri menej dobrých metódach niečo zmeniť,“ povedal šéf Bieleho domu. K tomu podľa neho patrí aj upustenie od rozlišovania medzi rozvojovými a rozvinutými štátmi. „Pretože v každej krajine existuje medzera medzi chudobnými a bohatými ľuďmi a v každej krajine proti tomu musíme bojovať,“ dodal.

    Trvalému rozvoju podľa Obamu bránia najmä vojny, zmena klímy, korupcia a nerovnosť. Okrem toho nie je potenciál Afriky ešte dostatočne uznaný. A k zrovnoprávneniu mužov a žien na mnohých miestach stále nedošlo. Ide o „zastarané názory“, kritizoval Obama. „Vieme, že v každej spoločnosti existuje dlhá tradícia diskriminovania žien, ale to nie je výhovorka pre to, že nemožno ísť novou cestou,“ konštatoval.

    - Reklama -