Svet sa dramaticky zmenil. Jediná istota, ktorú dnes máme, je neistota, píše Mikloš a nehovorí o peniazoch

    0
    Ivan Mikloš, Nezaredený poslanec NR SR (Autor: SITA)

    Po Nežnej revolúcii sa toho na Slovensku zmenilo mnoho, myslí si exminister financií Ivan Mikloš, no dodáva, že nie školstvo. Ako píše vo svojom blogu na HNonline.sk, dokonca sa v niektorých aspektoch, ako kvalita vzdelania, prestíž či postavenie učiteľov v spoločnosti, ešte zhoršilo.

    Jeden z dôvodov, ktoré za to môžu, je aj to, že „ani v reformnom období Dzurindových vlád sa žiadne významnejšie reformy v školstve neuskutočnili, nehovoriac o vládach Mečiarových a Ficových“. „Školstvo ostalo zmenami takmer nedotknuté,“ dodáva exminister. Pritom práve školstvo potrebuje zmeny ako soľ, pretože sa svet v posledných desaťročiach dramaticky zmenil.

    Zmeny vykresľuje napríklad aj na prístupe k informáciám. Zatiaľ čo vtedy ich bol nedostatok, dnes ich je prebytok. „Jediná istota, ktorú dnes máme, je neistota,“ tvrdí otvorene a dodáva, „vieme, že miera neadekvátnosti vzdelávacieho modelu, ktorý v našich končinách prežíva od čias Márie Terézie, bude narastať.“ Podľa jeho názoru, čím neskôr sa zmeny stanú, tým horšie to bude pre naše deti.

    Rovnako vyjadruje súhlasný názor so štrajkmi učiteľov, no vo dvíhaní ich neadekvátne nízkych platov nevidí záchranu. Svetlo nádeje vidí v celkovej komplexnej zmene, kde sa zmení systém prijímania informácií na kritické myslenie a pátranie po riešeniach.

    - Reklama -