Svet má problém. Je ním vymieranie strednej triedy. Ekonóm navrhuje vyššie zdanenie pre superbohatých

    0
    Ronald Ižip (Autor: Facebook, INESS)

    Ižip pripomína, že za posledných 30 rokov vidíme dramatické roztváranie nožníc medzi reálnym príjmom chudobných a tých najbohatších. Kým chudobní ostali rovnako chudobní, bohatí sa stali superbohatími. „Dôvodov je veľa, no automatizácia výroby a inkasovanie tučných dividend je jedným z nich,“ prízvukuje analytik.

    Globalizácia podľa jeho slov umožňuje, aby nadnárodné korporácie likvidovali lokálne, domáce spoločnosti. A aj to je dôvod, prečo si stredná trieda neustále pohoršuje. Za najväčší dôvod však považuje rastúci dlh, keď stredná trieda musí veľkú časť svojich príjmov dávať na splátky svojich a vládnych úverov. A ich úrokov. 

    A tak tu máme situáciu, kedy sa trecie plochy medzi bohatými a chudobnými zväčšujú. Podľa Ižipa nie je náhoda, že populizmus v Európe aj vo svete je najsilnejší od druhej svetovej vojny. „Ekonomický rast posledných dvoch rokov prispel k upokojeniu napätia, ale toto napätie je tu stále prítomné. Už čoskoro sa opäť prejaví pri najbližšej ekonomickej kríze. Následky budú obrovské,“ zdôrazňuje.

    Vyššie dane pre bohatých a základný univerzálny príjem

    Riešením podľa analytika môže byť zavedenie progresívneho zdaňovania superbohatých. Fyzické osoby, ktoré zarábajú ročne desiatky tisíc eur, by platili niekoľkonásobne vyššie dane ako málo zarábajúci. V USA po druhej svetovej vojne sa sadzby najbohatších vyšplhali nad 90 percent a nikomu to neublížilo, dôvodí.

    „Tieto peniaze by sa mohli použiť na zavedenie základného univerzálneho príjmu a negatívnej dane z príjmu (odvodový bonus). Tým by sa výrazne znížila byrokracia a zvýšila motivácia ľudí pracovať.“

    Zahraničné megakorporácie s monopolným alebo dominantným postavením na trhu by mali byť, ako vraví Ižip, zdaňované vyššími sadzbami ako domáce firmy. „Momentálne je to presne opačne, čím sa ničí tvorba domáceho kapitálu – a ten je kľúčový pre vznik dlhodobo udržateľného ekonomického rastu a rastu životnej úrovne.“ 

    Pozor na dlhy

    Neustále sa zvyšujúci dlh je podľa analytika najväčší problém súčasnej globálnej ekonomiky.  „Úver je dobrý, pokiaľ smeruje do investícií, no zlý pokiaľ smeruje do spotreby. Rast súčasných spotrebných úverov je balvanom, ktorý tlačí reálny príjem stále nižšie,“ apeluje Ižip.

    Celý komentár si môžete prečítať TU.

     

    - Reklama -