Švédsky súd zamietol Assangeovu žiadosť o náhradu právnych výdavkov

    0
    Julian Assange gestikuluje počas príchodu na súd 11. apríla 2019 v Londýne Foto: TASR

    Assange požadoval od švédskeho štátu kompenzáciu vo výške približne deväť miliónov švédskych korún (859.000 eur). Toľko podľa vlastných slov vynaložil na právne služby a súdne trovy súvisiace s vyšetrovaním jeho osoby. 

    Juliana Assangea vo Švédsku vtedy vinili zo sexuálneho útoku, avšak vyšetrovanie bolo neskôr zastavené. 

    O predmetnom rozhodnutí najvyššieho súdu bol Assangeov švédsky právny zástupca Per Samuelson oficiálne informovaný vo štvrtok, teda v deň, keď zakladateľa WikiLeaks zatkla na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne britská polícia. Samuelson podľa vlastných slov nebol s Assangeom v kontakte už niekoľko týždňov.  

    Assangeovu žiadosť o náhradu právnych výdavkov už v minulosti zamietli dva švédske súdy nižšej inštancie. Kompenzácie mu nepriznali preto, že nebol zbavený obvinení v rámci súdneho procesu. Jeho prípad, týkajúci sa obvinenia zo znásilnenia, bol totiž pred dvoma rokmi odložený ad acta ešte vo fáze predbežného vyšetrovania.

    Švédska prokuratúra vo štvrtok oznámila, že preskúma žiadosť o obnovenie predbežného vyšetrovania voči Assangeovi. Tú podala právna zástupkyňa ženy, ktorá tvrdí, že ju tento 47-ročný Austrálčan počas návštevy Švédska v roku 2010 znásilnil. On sám toto obvinenie dlhodobo popiera. 

     

    - Reklama -