Švédsko je v šoku z ďalšej vraždy mladého dievčaťa. Polícia nariadila utečeneckému centru mlčať

    0
    Ilustračná fotografia. (Autor: repro foto Youtube/Amnesty International)

    Telo dievčaťa objavil náhodný okoloidúci v zalesnenej oblasti Hökarängen. Dievča síce nebolo oficiálne identifikované, ale napríklad švédsky denník Dagens Nyheter včera uvádzal, že ide o 16-ročnú žiadateľku o azyl pôvodom z Afganistanu.

    Mlčanie o podrobnostiach

    O zmiznutí dievčaťa informoval jej priateľ a tiež utečenecká ubytovňa, kde sa zdržiavala od 20. marca tohto roku. Podľa nemenovaných policajných zdrojov sa dievča stalo obeťou vraždy zo cti. Vyšetrovanie však stále prebieha a polícia je zatiaľ na podávanie ďalších informácií značne skúpa, čo potvrdzujú aj samotní zamestnanci utečeneckého centra, kde sa dievča pred svojou smrťou zdržiavalo.

    „Polícia nám nariadila, aby sme o celom prípade s nikým nehovorili,“ cituje denník Aftonbladet výpoveď nemenovaného zamestnanca. Pokračujúce vyšetrovanie odmietli komentovať aj vrchný policajný vyšetrovateľ Daniel Edlund aj štátny žalobca Tomas Malmenby.

    Plnoletý či neplnoletý?

    Ako server Local uvádza, v minulom roku dorazilo do Švédska viac ako 35-tisíc maloletých žiadateľov o azyl, ktorí so sebou nemali dospelý sprievod. Okolo 23-tisíc z nich prišlo rovnako ako spomenuté dievča práve z Afganistanu.

    Švédsko má všeobecne s maloletými žiadateľmi vážne problémy, lebo tí sa často za maloletých len vydávajú, aby si pre seba zaistili čo najlepšie podmienky pri žiadosti o azyl. Nedávno súdili mladíka z Eritrey za sexuálne obťažovanie desaťročného dievčaťa a až na súde sa preukázalo, že má v skutočnosti 19 rokov.

    Dobodal nožom

    Rovnaký problém teraz rieši okresný súd v Göteborgu, kde sa začal súdny proces s údajne 15-ročným vrahom dobrovoľníčky Alexandry Mezher, ktorá pracovala v utečeneckom dome pre maloletých žiadateľov o azyl. Mladý Somálec 22-ročné dievča dobodal nožom a čelí obvineniu z vraždy.

    Celý prípad sa odohral na konci januára a vzhľadom na ním uvádzaný vek by mohol odísť zo súdu s veľmi miernym trestom. Obžaloba poukazuje na to, že okolo jeho veku sú značné rozpory. Ak by sa toto podozrenie preukázalo, bol by súdený ako dospelý.

    Ale aj v prípade, že by sa podarilo súdu preukázať u páchateľa vraždy vyšší vek, mohol by spravodlivému trestu nakoniec uniknúť. Podľa denníka Aftonbladet sa somálsky mladík pokúšal o samovraždu a zistili, že sa deň pred vraždou úmyselne poranil nožom. „Obvinený vyžadoval dozor celých 24 hodín denne, čo sa ale vzhľadom na obmedzené kapacity tunajšieho utečeneckého centra ukázalo ako prakticky nesplniteľné,“ cituje Local denník Aftonbladet s tým, že vo všeobecnosti nedostatok personálu a financií je veľkým problémom pre mnoho azylových centier v krajine. 

    Celý text nájdete TU.

    - Reklama -