Švédsko čoraz viac ovláda Moslimské bratstvo, varujú oficiálne tajné služby. Prečítajte si, ako zareagovalo 22 pokrokových akademikov

    0
    V štvrti Rinkeby, Štokholm (Autor: Vít Hassan)

    V správe sa uvádza, že Moslimské bratstvo sa snaží všetkými možnými spôsobmi zvýšiť počet praktizujúcich moslimov vo Švédsku a s pomocou mainstreamových politických elít sa usiluje o vytvorenie paralelnej spoločnosti. Moslimské bratstvo vzniklo pred takmer sto rokmi a hlavným cieľom tejto organizácie je od samého začiatku vytvoriť globálny islamský kalifát. Pre svoje radikálne postoje ho napríklad v Egypte mnohokrát zakázali, zatiaľ naposledy pred štyrmi rokmi.

    Moslimské bratstvo patrí k najväčším a najvplyvnejším moslimským organizáciám na svete a okrem Egypta je považované za teroristickú organizáciu aj v Bahrajne, Rusku, Saudskej Arábii a Spojených arabských emirátoch. V politicky korektnom a multikultúrnom Švédsku sa však autori správy stali prekvapivo terčom neľútostnej kritiky. Ostro sa proti jej obsahu ohradilo dvadsaťdva akademikov a náboženských odborníkov, ktorí ju označili za konšpiratívnu a poškodzujúcu islam.

    Autori správy však akúkoľvek kritiku odmietajú a trvajú na tom, že Moslimské bratstvo v krajine podnecuje náboženské napätie a ohrozuje sekulárnu spoločnosť. „Táto moslimská organizácia sa zameriava na ovplyvňovanie politických strán, mimovládnych organizácií a akademických inštitúcií,“ konštatujú v správe, čo vraj potvrdzuje aj fakt, že v jednej chvíli boli súčasťou švédskej vlády traja moslimskí ministri. Dvaja z nich však už museli pre škandály odstúpiť.

    Ako ďalej tvrdí editor správy Magnus Norell, súčasné problémy ešte zhoršuje migračná kríza. „Migrácia z Afriky a z krajín Blízkeho východu bude aj v nasledujúcich rokoch pokračovať. Preto sa dá predpokladať, že dôjde medzi moslimskou komunitou a majoritnou spoločnosťou ku kolízii,“ tvrdí Norell a dodáva, že kritici islamu či konkrétne Moslimského bratstva sú často nezmyselne označovaní za rasistov a islamofóbov.

    Túto skutočnosť potvrdzuje aj búrlivá reakcia spomínaných dvadsiatich dvoch akademikov a náboženských odborníkov, ktorí označili správu za konšpiračnú. Akademici navyše tvrdia, že švédska moslimská komunita je rôznorodá a nemožno povedať, že ju ovláda Moslimské bratstvo. „Oni azda pred čítaním našej správy niečo fajčili? Treba si tú správu hlavne prečítať. Ak niekto nechce prijať jej závery, nemôžem s tým nič urobiť,“ uviedol Norell počas svojho vystúpenia v televízii SVT.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -