Švédski učitelia proti vláde: Neposielajte detských utečencov späť domov

    0
    Imigranti vo Švédsku (ilustračné foto) (Autor: SITA)

    Výzvu podpísanú stovkami pedagógov zverejnil denník Svenska Dagbladet. Jej autori argumentujú, že tvrdší prístup vlády k utečencom podkopáva prácu učiteľov a destabilizuje život detí. „Žiadame Švédsko, aby nepokračovalo v deportáciách detí do Afganistanu,“ apelujú pedagógovia zo všetkých kútov krajiny. Minister spravodlivosti Morgan Johansson pritom dvojstrannú repatriačnú dohodu nedávno označil za veľký úspech pre celú krajinu.

    Afganistan sa v rámci dohody zaviazal k tomu, že zaistí vracajúcim sa občanom ochranu pred obťažovaním a prenasledovaním, zatiaľ čo Švédsko bude financovať náklady na dopravu a každej vracajúcej sa rodine zaplatí v prepočte 8 000 dolárov, aby jej tak umožnilo návrat. Afganistan teda súhlasil s prijatím navrátilcov a prvých 838 z nich by malo byť deportovaných v najbližších dňoch. Švédsko v súčasnosti eviduje 36 000 neúspešných žiadateľov o azyl z Afganistanu.

    Maloletí však môžu byť z krajiny deportovaní len v prípade, že im rodinní príslušníci či ich zákonní zástupcovia môžu v Afganistane poskytnúť prístrešie a ďalšie potreby. „Pred niekoľkými dňami dostal jeden z našich žiakov príkaz na deportáciu. Má pätnásť rokov a do troch rokov by sa mal vrátiť do Afganistanu. Nie je to ani zďaleka ojedinelý prípad. Jeho budúcnosť je teraz vo vojnou zasiahnutej krajine, v utečeneckých táboroch alebo na úteku.“

    Citliví pedagógovia so srdcom na dlani od vlády rezolútne požadujú, aby všetky deportácie detí do Afganistanu okamžite zastavila. „Bolo by nehanebné deportovať v masívnom meradle deti a mládež do Afganistanu. Vláda musí okamžite všetky svoje plány v tejto záležitosti zastaviť. Čo je to za vládu, ktorá im nie je schopná zaistiť ochranu vo svojej vlastnej krajine a dať im nádej na budúcnosť?“ pýtajú sa v emotívnom duchu švédski učitelia.

    Avšak nie vo všetkých spoločenských a profesijných vrstvách dokážu Švédi zaujať taký pozitívny postoj. Denník Aftonbladet informuje o facebookovej skupine, v rámci ktorej sa biletári troch najznámejších nočných klubov v Malmö chválili tým, že dokážu zabrániť vstupu černochom a moslimom. Na existenciu xenofóbnej skupiny však bola upozornená polícia, ktorá teraz celý incident vyšetruje. Súčasťou skupiny boli aj členovia ochranky Securitas, ktorá pôsobí v nákupných centrách. „Členovia ochranky by sa mali správať v súlade s našimi hodnotami,“ napomenul ich v médiách riaditeľ spoločnosti Joachim Källsholm.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -