Švédski poslanci podali na Erdogana žalobu ohľadom genocídy

    0
    Turecký prezident Erdogan (Autor: TASR)

    Informovali o tom internetové noviny The Independent.

    Žaloba je vo Švédsku prvou podanou voči hlave štátu. Spomína sa v nej i niekoľko tureckých ministrov a premiér Binali Yildirim. Ak sa žaloba potvrdí, bude Erdoganovi hroziť v tejto škandinávskej krajine zatykač.

    “My, piati zákonodarcovia, podávame žalobu požadujúcu trest za genocídu, zločiny proti ľudskosti a vojnové zločiny,” vyhlásila na tlačovej konferencii Annika Lillemetsová zo Strany zelených (MP).

    Krok prichádza po schválení švédskeho zákona z roku 2014, ktorý povoľuje tamojším súdom viesť akýkoľvek proces zahŕňajúci zločiny proti ľudskosti bez ohľadu na to, kde boli spáchané. “Každý, kto koná so zámerom úplne alebo čiastočne zlikvidovať národnú alebo etnickú skupinu, je vinný z genocídy,” stanovuje daná legislatíva.

    Švédska prokuratúra sa teraz rozhodne, či začne vyšetrovanie na základe vznesenej žaloby. Carl Schlyter zo strany MP vyjadril nádej, že k podobným opatreniam pristúpia aj iné štáty. “Ak zabránime Erdoganovi cestovať po Európe a ovplyvňovať európske štáty tak, ako on chce, potom dúfam, že toto bude mať dosah na jeho politiku,” tvrdí Schlyter.

    - Reklama -