Švédske dievča išlo pomáhať utečencom a tí ju zabili. Rodičia teraz posielajú zúfalý odkaz politikom

    0
    Imigranti vo Švédsku (ilustračné foto) (Autor: SITA)

    Je paradoxné, že 22-ročná Alexandra Mezherová bola sama dcérou prisťahovalcov. Jej rodičia prišli do Švédska z vtedy vojnou zmietaného Libanonu pred 27 rokmi. Zrejme práve v súvislosti s minulosťou svojej vlastnej rodiny sa Alexandra rozhodla, že bude súčasným migrantom pomáhať, ako to len bude v jej silách. Od vlaňajšieho septembra sa mladé dievča staralo o skupinu mladých utečencov vo veku od 14 do 17 rokov. To sa jej, bohužiaľ, stalo osudným a jeden z nich, 15-ročný Somálčan, ju chladnokrvne zavraždil.

    Chimene Mezherová sa nemôže so smrťou svojej milovanej dcéry, ktorú označuje za anjela, stále zmieriť. „Pred viac ako štvrťstoročím sme utiekli pred vojnou a násilím z našej rodnej krajiny. Prišli sme do Švédska, ktoré bolo vtedy považované za bezpečnú krajinu. Dnes už to tak, bohužiaľ, nie je. Stále sa musím pýtať, prečo práve naša dcéra. Chcela im pomáhať a oni jej urobili toto. Chcela by som vedieť odpoveď. Alexandra nebola len moja dcéra, bol to anjel a skvelá ľudská bytosť. Všetci ju milovali,“ prezrádza v slzách Chimene Mezherová.

    Z násilnej smrti svojej dcéry obviňuje Chimene švédskych politikov, ktorí posvätili dramatický nárast migrácie v oblasti predmestia Göteborgu Mölndal, kde spoločne s manželom a ďalšími troma synmi rodina žije. V ostatných mesiacoch vzrástla tunajšia populácia, ktorá predstavuje 60 000 ľudí, o 8 000 migrantov, z ktorých polovica je v detskom veku. Určité problémy priznávajú aj miestni policajti. Sťažujú sa, že nemajú kapacity na stíhanie napríklad zločinov spojených s predajom drog, lebo sú plne zamestnaní riešením násilných trestných činov páchaných utečeneckými gangmi.

    Podobné problémy rieši polícia aj v hlavnom meste Štokholm. Tamojšiu hlavnú vlakovú stanicu podľa ich výpovedí ovládajú pouličné gangy detí pôvodom z Maroka. Počas denných aj nočných hodín okrádajú cestujúcich a nevyberaným spôsobom obťažujú dievčatá a ženy. Policajti sú vzhľadom na vek páchateľov bezradní a priznávajú, že už nemajú veci pod kontrolou. K sexuálnemu obťažovaniu dochádza okrem ulíc Štokholmu tiež na plaveckom štadióne. Polícia dokonca uvažuje, že by ho pre stále početnejšie prípady sexuálnych atakov uzavrela.

    Ako uvádza britský denník Daily Mail, vyšetrovanie násilnej smrti 22-ročného dievčaťa stále pokračuje. Všetko však nasvedčuje tomu, že 15-ročného Somálčana obvinia z jej vraždy. Svoju obeť totiž zavraždil priamo pred očami ďalších členov skupiny vedenej Alexandrou. Policajti v tejto súvislosti chvália ich prístup, ktorý priamo označujú za „statočný“. Hneď po násilnom ataku totiž útočníka odzbrojili a zadržali dovtedy, kým si ho neprevzala polícia. Úrady zatiaľ nemajú o rodine mladého vraha žiadne informácie. S najväčšou pravdepodobnosťou teda patrí medzi tisíce detských utečencov, ktorí v minulom roku zaplavili krajinu.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -