Švédska vláda hodnotila migráciu. Pokiaľ ide o znásilnenia a lúpeže, tak…

    0
    Utečenci prichádzajúci do Švédska (Autor: SITA)

    Viac ako 600-stránkovú správu predstavili na štvrtkovej tlačovej konferencii šéfka štokholmského okresného súdu Gudrun Antemarová a minister vnútra Anders Ygeman. Autori správy síce došli k záveru, že príslušné úrady neboli dostatočne pripravené na taký počet utečencov, ale to je v podstate jediný zásadný nedostatok, ktorý sa v správe objavil. „Istá nepripravenosť sa dala logicky čakať. Nikto nemohol tušiť, koľko utečencov príde,“ konštatovala Antemarová.

    Švédsko prijalo v pomere k počtu obyvateľov najviac utečencov z celej Európy. Od jesene prijala krajina 163 000 ľudí a až po niekoľkých mesiacoch vláda uznala, že kapacita krajiny je naplnená, a sprísnila svoju imigračnú politiku. Odvtedy zverejnili médiá veľa prípadov, ktoré dokazovali, že migranti z Afriky a krajín Blízkeho východu švédsku pohostinnosť často zneužívajú. Či už išlo o klamstvá ohľadom ich veku a krajiny pôvodu, alebo o vraždy, lúpeže a znásilnenia.

    V celej správe sa však ani na jednom mieste neobjavili kľúčové slová ako „kriminalita“, „znásilnenie“ či „vražda“. Ako to už v politicky hyperkorektnom Švédsku býva, správa sa nesie v pozitívnom duchu a sústredí sa na kladné aspekty. „Prioritou pre Švédsku migračnú agentúru bolo zaistiť všetkým prichádzajúcim strechu nad hlavou a tento cieľ splnila,“ píše sa v správe s tým, že úrady mohli situáciu predsa len lepšie zanalyzovať a brať varovné predpovede o počte prichádzajúcich vážnejšie.

    Na druhej strane sa vraj podľa správy vďaka „tvrdej práci“ profesionálov aj dobrovoľníkov podarilo situáciu celkom zvládnuť. Jedna z mála výhrad smeruje na nedostatky pri registrácii, a to najmä u detí, ktoré prišli bez sprievodu rodičov alebo iného príbuzného. „V dôsledku toho sa do Švédska dostal neoveriteľný počet detí a tie boli umiestňované do nedostatočne preverených azylových centier. Ich bezpečie tak bolo ohrozené,“ uviedla Antemarová.

    Autori ani po mnohých zlých skúsenostiach a obavách rodených Švédov nepíšu nič o tom, že treba postupovať obozretnejšie a namiesto prijímania ďalších utečencov sa skôr snažiť integrovať tých, ktorí sa už v krajine nachádzajú. Naopak poznamenávajú, že získané skúsenosti môže Švédsko využiť v blízkej budúcnosti, ak sa do krajiny rozhodnú prísť ďalší migranti.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -