Švédska polícia zatkla muža podozrivého z plánovania teroristických činov

    0
    Policajný zásah. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Hovorkyňa švédskej polície Sirpa Franzenová potvrdila, že hľadaného muža zadržali vo štvrtok vo Švédsku. K prípadu dodala, že zatknutie zmienenej osoby bolo nariadené už 17. novembra “pre podozrenie z prípravy teroristických činov”. Identitu muža ani žiadne ďalšie podrobnosti ohľadne prebiehajúceho vyšetrovania však Franzenová neposkytla, napísala AP.
    Tamojšie média, ktoré citovala agentúra DPA, ale uviedli, že k zmienenému zatknutiu došlo vo štvrtok neskoro večer v utečeneckom centre v meste Boliden na severe Švédska.

    Švédske bezpečnostné zložky už v stredu informovali o zvýšení stupňa výstrahy pred teroristickými útokmi v krajine na druhý najvyšší možný stupeň a neskôr pripustili, že pátrajú po nebezpečnej osobe.

    Tú miestne médiá identifikovali ako 25-ročného rodáka z Iraku Mutara Muthanna Majida, ktorý pôsobil istý čas v Iraku aj v Sýrii a do Švédska prišiel cez Nemecko. Podľa zdrojov, na ktoré sa odvolal švédsky denník Expressen, ide o bojovníka militantnej organizácie Islamský štát.
    Švédsko sa vo štvrtok zároveň rozhodlo v súvislosti so zvýšenou hrozbou teroristických útokov predĺžiť až do 11. decembra dočasne obnovené hraničné kontroly, ktoré pôvodne zaviedlo pre migračnú vlnu.

    - Reklama -