Švédska ľavica tri týždne pred voľbami panikári. Prišla s volebným sľubom, aký ste ešte nevideli

    0
    Zástava Švédskeho kráľovstva (Autor: APL)

    Ľavicová strana vyhlásila, že dievčatá a ženy mladšie ako dvadsať rokov by mali bezplatne získavať tampóny a menštruačné vložky. Náklady na tento svoj predvolebný sľub odhadujú predstavitelia strany asi na 300 miliónov švédskych korún, čo je v prepočte vyše 30 miliónov dolárov. „Mladí ľudia by nemali mať pocit, že okolo periódy existuje nejaké tabu,“ uviedli pokrokoví predstavitelia strany.

    „Je to investícia pre všetky mladé ženy, ktoré by tak nemuseli za tieto veci utrácať peniaze zo študentských pôžičiek,“ vysvetľovala pred novinármi hovorkyňa strany Nooshi Dadgostarová s tým, že tampóny a vložky by boli voľne dostupné v zdravotníckych zariadeniach a na školách po celej krajine. Ako uvádza server The Local, niektoré školy vo Švédsku však už tento servis svojim študentkám ponúkajú.

    Konkrétne jedna škola v Norrköpingu začala podľa zistení servera The Local bezplatne ponúkať menštruačné vložky od tohtoročného februára. V meste Uppsala už podobná prax funguje niekoľko rokov. Bezplatne potom získajú dievčatá vo veku od 12 do 23 rokov hygienické potreby v období menštruácie aj vo švédskej obci Österåker. „Ľavicová strana uviedla, že sa inšpirovala v New Yorku, kde bezplatne ponúkajú dámske hygienické potreby na niektorých školách či vo väzniciach,“ píše server.

    Je otázkou, nakoľko môže Ľavicovej strane tento bizarný predvolebný záväzok pomôcť v septembrových parlamentných voľbách získať väčší počet hlasov. Aktuálne sa preferencie tejto strany pohybujú okolo 9 až 10 percent, čo je napríklad asi o polovicu menej, než majú euroskeptickí a protiimigrační Švédski demokrati. Voľby by teraz vyhrali vládnuci socialisti, ktorí sú v koalícii so zelenými.

    - Reklama -