Švédska europoslankyňa v obavách o Európu. A môže za to aj blížiace sa maďarské referendum

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: SITA)

    „Keď som prvýkrát uvidela otázku, ktorá bude predmetom referenda, nejde o neutrálnu otázku – je tendenčná. Ale na druhej strane, vláda Viktora Orbána ma už viac nemôže prekvapiť,” povedala švédska poslankyňa Európskeho parlamentu Cecilia Wikströmová (Aliancia liberálov a demokratov za Európu, ALDE/ADLE).

    Tá sa ako zástupkyňa Európskeho parlamentu v týchto dňoch zúčastňuje na neformálnom stretnutí ministrov vnútra a spravodlivosti v Bratislave. V súčasnosti vedie v parlamente rokovania o revízii dublinského nariadenia, ktorú Európska komisia predložila v máji tohto roka. „Iba dúfam v to, že zdravý rozum a humánne princípy stále prevažujú kdekoľvek v Európe, taktiež i v Maďarsku. Verím, že keď ľudia pochopia, čo sa skutočne skrýva v tejto otázke, zareagujú na ňu adekvátnym spôsobom,” dodala.

    V otázke postoja Slovenska k migračnej kríze má jasno. „Žiadny názor nie je nezmeniteľný, môže sa zmeniť. Nikdy sa nevzdám,” konštatovala. V priebehu posledných týždňov sa na základe rozhovorov s ministrom vnútra SR Robertom Kaliňákom snažila pochopiť slovenskú kultúru, pretože to je podľa nej správna cesta k úspechu. Domnieva sa, že dnes už má dobrú predstavu o strachu, ktorý vyplýva z nedostatku skúseností s cudzincami. „Verím, že ľudské bytosti sú ľudské bytosti bez ohľadu na to, kde sa narodili či vyrástli. Majú rovnaké ciele v živote: aby ich druhí rešpektovali a aby ich deti vyrastali v mieri a stretli lásku a priateľov. Toto je to, čo každá ľudská bytosť na svete bez rozdielu považuje za svoj hlavný cieľ v živote,” uviedla europoslankyňa.

    To, že zmena postoja je možná, demonštrovala na príklade Litvy. Litovčania mali podľa nej taktiež vyhranený názor na migračnú krízu, ale po tom, čo presídlili pár ľudí z Grécka, zo dňa na deň sa názor verejnej mienky zmenil. „Pretože videli v televízii, ako ľudia išli z lietadla iba s pár igelitovými taškami a s deťmi. Po tom, čo ich videli v správach, prichádzali s oblečením, hračkami pre deti, začali sa zaoberať týmito ľuďmi – a hlavne verejnosť začala rozumieť tomu, čo sa deje,” vysvetlila Wikströmová.

    Upozornila na to, že v súčasnej situácii nie je udržateľné, aby hŕstka štátov na seba prevzala všetku zodpovednosť (Švédsko, Nemecko, Rakúsko, Francúzsko) a ostatné krajiny by nerobili nič.
    „Veľmi sa obávam o budúcnosť. Európa potrebuje automatický systém distribúcie všetkých žiadateľov o azyl, pretože by bolo veľmi nespravodlivé žiadať iba od niekoľkých krajín v Európe, aby niesli túto zodpovednosť,” povedala s tým, že medzi Sýrčanmi sú učitelia, zdravotné sestry, lekári, zubári, teda ľudia so vzdelaním, ktorí by mohli byť pre naše spoločnosti veľmi užitoční.

    - Reklama -