Švéd zapálil mešitu a schytal to natvrdo. Takému rasizmu dnes musíme prísne čeliť, povedal sudca

    0
    Utečenci prichádzajúci do Švédska (Autor: SITA)

    Počas súdneho pojednávania zaznelo, že trestný čin bol spáchaný v skorých ranných hodinách 17. januára tohto roku, keď si Andreas Persson načerpal pohonné hmoty do pripravenej nádoby a následne ich použil na založenie požiaru tunajšej mešity. Privolaným hasičom sa podarilo požiar rýchlo uhasiť, ale mešita aj napriek tomu utrpela značné škody a jej oprava podľa informácií miestnej moslimskej obce potrvá minimálne do začiatku leta.

    Tridsaťjedenročného Perssona sa podarilo identifikovať pomocou záberov z kamery umiestnenej na benzínovej stanici a tiež vďaka údajom z mobilného telefónu. Vyšetrovanie podľa súdu odhalilo, že Persson zastával „xenofóbne názory“ mnoho mesiacov pred samotným činom. Miestne úrady ho dlhodobo poznali aj ako páchateľa trestnej činnosti spojenej s užívaním a predajom drog a tiež drobnými krádežami.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    Samotný Persson pred súdom akýkoľvek úmysel spáchať trestný čin poprel. Vyšetrovateľom všetko zdôvodnil tak, že sa chcel len dostať „niekam do tepla, kde by mohol fetovať výpary z benzínu“. Podľa svojej výpovede omylom vylial časť benzínu na zem, a keď sa chcel pomocou zapaľovača presvedčiť, kde sa benzín vylial, došlo k vzplanutia ohňa. Súd však výpovedi Perssona neuveril. Žalobca dokonca pôvodne navrhoval sedemročný trest.

    „Trest pre Perssona prichádza v čase, keď rastie znepokojenie nad útokmi priaznivcov krajnej pravice proti ubytovacím zariadeniam, kde sa sústreďujú utečenci. Za minulý rok polícia eviduje viac ako dvadsať podobných prípadov,“ uvádza švédska mutácia servera The Local a pripomína, že v priebehu roka 2015 prišlo do krajiny 163 000 žiadateľov o azyl, takže do Švédska tak prichádzalo týždenne v priemere 10 000 ľudí. Vláda v tomto roku zaviedla prísnejšie pravidlá, v dôsledku ktorých sa počty migrantov značne znížili.

    - Reklama -