Svätá stolica stojí za svojim kardinálom: Má právo odvolať

    0
    Na archívnej snímke z 27. februára 2019 austrálsky kardinál George Pell prichádza na súd v Melbourne. (Autor: TASR)

    Kardinál Pell počas súdneho procesu celý čas prízvukoval svoju nevinu, uviedol v stredu hovorca Vatikánu Matteo Bruni. Podľa jeho slov má kardinál právo odvolať sa na najvyššom súde Austrálie.

    Či sa tak stane, Pell ani jeho obhajcovia nepotvrdili.

    Cirkevný hodnostár odpykať šesťročný trest

    “Svätá stolica pripomína, že kardinál počas celého súdneho konania tvrdil, že je nevinný. Má teda právo odvolať sa na najvyššom súde,” uvádza sa vo vyhlásení Vatikánu. 

    Ako napísala agentúra AP, Vatikán uznal rozhodnutie súdu, ktorý zamietol Pellovo odvolanie, a zopakoval, že rešpektuje austrálsky súdny systém.

    Podľa rozsudku z marca tohto roka si má cirkevný hodnostár odpykať šesťročný trest odňatia slobody, pričom ho nemôžu prepustiť skôr než v roku 2022.

    Obeťami mali byť chlapci zo zboru

    Austrálsky kardinál Pell, ktorý mal donedávna na starosti finančné záležitosti Vatikánu, je najvyššie postaveným predstaviteľom katolíckej cirkvi usvedčeným zo sexuálnych deliktov.

    Uvedené skutky mal spáchať v 90. rokoch na chlapcoch, ktorí spievali v zbore v katolíckej Katedrále sv. Patrika v Melbourne. Obete mali vtedy 12 a 13 rokov. Samotný Pell však trvá na svojej nevine.

    - Reklama -