Švajčiarsko bude zastupovať záujmy USA vo Venezuele

    0
    Ilustračná snímka (Autor: unsplash.com)

    Ministerstvo zahraničných vecí USA v piatok oznámilo, že Švajčiarsko súhlasilo so zastupovaním amerických záujmov vo Venezuele po tom, čo sa administratíva prezidenta Donalda Trumpa rozhodla stiahnuť svoj personál z veľvyslanectva USA v Caracase. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

    Ministerstvo uviedlo, že Švajčiarsko bude vystupovať ako “zástupná ochranná moc” v mene Spojených štátov dovtedy, kým ambasáda USA neobnoví svoju činnosť.

    USA dočasne zatvorili svoje veľvyslanectvo vo venezuelskom hlavnom meste Caracas, keď Washington uznal venezuelského opozičného lídra Juana Guaidóa za legitímneho lídra latinskoamerickej krajiny.

    Švajčiarsko zastupuje záujmy USA aj v Iráne, kde poskytuje konzulárne služby americkým občanom a vystupuje tiež ako sprostredkovateľ medzi Washingtonom a Teheránom.

    Švajčiarske veľvyslanectvo v Caracase však nebude schopné okamžite poskytovať služby Američanom v naliehavých situáciách. Ministerstvo zahraničných vecí preto informovalo, že Američania vo Venezuele by sa mali obrátiť o pomoc na ambasády alebo konzuláty USA v iných krajinách.

    - Reklama -