Švajčiari zakázali nosenie burky a nikábu. Za porušenie zákona hrozí pokuta skoro 10-tisíc eur

    0
    Samra Kesinovičová a Sabina Selimovičová. (Autor: Archív)

    Švajčiari sa inšpirovali Francúzskom a parlament v Ticino schválil zákaz nosenia burky a nikábu. V tomto kantóne už nebude možné si zahaľovať plášťom celé telo ani celú tvár.

    Zákonodarcovia prišli s týmto opatrením najmä z bezpečnostných dôvodov. Nový zákon v deviatich odsekoch chce okrem iného podporovať aj integráciu ľudí v krajine. Vo Švajčiarskej konfederácii si zahaľuje tvár dnes z čisto náboženských dôvodov len málo žien a dievčat.

    Zo zákona vyplýva, že ľudia sa nesmú zahaľovať v obchodoch, v reštauráciách  ani na verejných priestranstvách. Ustanovenie bude platiť pre všetkých bez rozdielu. Obmedzenie sa bude týkať aj športových fanúšikov, ktorí sa niekedy zahaľujú šálmi a šatkami, ako aj ľudí, ktorí sa zúčastňujú na demonštráciách.

    Výnimka sa nebude vzťahovať ani na turistov, ktorí do krajiny prichádzajú. Zákon tak bude platiť bez rozdielov. Turisti a, najmä, turistky budú o tomto zákone informovaní už na letisku, ako aj na hraniciach, aby sa vyhli prípadnému nemilému prekvapeniu.

    Peňažná sankcia totiž nebude maličkosťou a ten, kto tento zákaz poruší, bude musieť zaplatiť vysokú pokutu. Tá sa bude pohybovať v rozmedzí vo výške 100 až 10-tisíc švajčiarskych frankov, čo je približne 93 až 9 300 eur.

    Informáciu priniesla TV Nova.

    - Reklama -