Svadby s deťmi migrantov rozdeľujú Nemecko. Predvianočný „Mikuláš“ ich označil za zneužívanie a dočkal sa tvrdého trestu

    0
    Ilustračné foto svätý Mikuláš (Autor: TASR)

    Svadby maloletých dievčat s dospelými často oveľa staršími mužmi sú v západnom svete zakázané a väčšina ľudí považuje túto v moslimskom svete pomerne bežnú prax za nechutnú. Podobný názor má aj Peter Mück z Mühldorfu a prejavil ho aj na sociálnej sieti, čo sa mu nevyplatilo. Prišiel totiž o svoju funkciu svätého Mikuláša na vianočných trhoch, ktorú vykonával pravidelne už vyše troch desaťročí, ale tento rok ho ktosi sledoval na sociálnej sieti a doplatil na to.

    Po sťažnosti viacerých rodičov, ktorých deti mali ísť v sprievode s Mikulášom, sa radnica rozhodla, že obľúbenú predvianočnú postavičku Mück nesmie stvárniť. Rodičom sa totiž nepáčilo, že muž, ktorý dekády predstavuje tamojšieho svätého Mikuláša, sympatizuje s názormi celoeurópskeho krajne pravicového hnutia známeho ako identitári (Identitarian).

    Boli to práve nemeckí indentitári, kto na svojom facebookovom profile zdieľal status, v ktorom autor píše: „Detské svadby = zneužívanie detí.“ S týmto výrokom Peter Mück z Mühldorfu súhlasil, tak ako aj ďalší používatelia Facebooku, preto ho „lajkol“ a zdieľal na svojom vlastnom profile.

    Svadby s deťmi sú pritom stále vypuklejší problém aj v európskej spoločnosti, pretože s migrantmi často prichádzajú aj maloleté dievčatá, ktoré sú v mnohých prípadoch vydaté za omnoho starších mužov, keďže v ich domovských krajinách je táto prax povolená. EÚ odmieta takéto svadby uznať za právoplatné.

    Nesprávne sympatie?

    Prejaviť svoj vlastný názor na nechutnosť svadieb s deťmi, ktoré sa objavujú v poniektorých islamských krajinách, sa v tomto prípade dotyčnému nevyplatilo. Starostka Mühldorfu Marianne Zollnerová má vlastné vysvetlenie, prečo zrušila pôsobenie dlhoročného predstaviteľa svätého Mikuláša na vianočných trhoch.

    Starostka bavorského mesta tvrdí, že na stretnutí s Mückom sa mu snažila vysvetliť, že problém je vlastne v jeho sympatiách s identitárskym hnutím. „Vysvetlila som mu, že toto hnutie z môjho pohľadu nerešpektuje rovnoprávnosť a dôstojnosť všetkých ľudí či našich demokratických hodnôt aj to, že tieto názory nie sú v súlade s jeho prácou svätého Mikuláša,“ uviedla Zollnerová pre denník The Telegraph.

    Na svoju obhajobu Peter Mück tvrdí, že ani len netušil, aké je pozadie identitárskeho hnutia, keď zdieľal ich príspevok, a dodáva, že nikdy nebol sympatizantom krajnej pravice. Od chvíle, keď sa starostka rozhodla vyhodiť predstaviteľa svätého Mikuláša z jeho tradičnej úlohy, spustila sa proti nej vlna nevôle obyvateľov Mühldorfu. Údajne jej viacerí uštedrili aj vyhrážky a obviňujú ju z toho, že ochraňuje pedofilov.

    Kto sú vlastne identitári

    Prominentný predstaviteľ po nemecky hovoriacich identitárov a predseda rakúskej odnože hnutia Martin Sellner vyjadril nad krokom starostky bavorského mesta poľutovanie a pre portál Breitbart uviedol, že Mück podľa neho iba zdieľal názor, ktorý má väčšina Nemcov.

    Rozhodnutie o stiahnutí Mücka v úlohe svätého Mikuláša z vianočných osláv prirovnal Sellner k totalitným praktikám. „Toto sú metódy stalinistického NDR (východného Nemecka). Multikultúrne elity panikária a zlyhávajú v zúrivej cenzúre. Nič sa nenaučili. S každým občanom, ktorému oblížia, rastie počet našich sympatizantov,“ varoval Sellner.

    Hnutie identitárov je pomerne mladé, ale rýchlo naberá na podpore, najmä vďaka neutíchajúcej migračnej kríze a rastúcemu odporu Európanov voči prichádzajúcim cudzincom. Identitári vznikli v roku 2002 vo Francúzsku ako hnutie pod názvom Génération Identitaire, odtiaľ je odvodený názov identitári, ktorý sa používa pre bunky tejto krajne pravicovej organizácie po celej Európe.

    Skupiny identitárov, viac či menej prepojené medzi sebou, fungujú vo viacerých krajinách západnej a centrálnej Európy. V Nemecku aj Českej republike sú medzi nimi často aj členovia nacionalistických spolkov a združení. V Taliansku sú to fašistickí Casa Pound, v Rakúsku Deutschnationale Burschenschaft.

    Nemeckojazyčná odnož identitárov sľubuje, že nenechá podľa nich nedemokratické konanie starostky len tak a chystá protesty. Aj keby sa však podarilo rozhodnutie zmeniť, Peter Mück je rozhodnutý, že sa na vianočných trhoch ako svätý Mikuláš už nikdy neobjaví, aj keď túto úlohu hral tri desaťročia. Obáva sa totiž, že by ho ľudia už neoznačovali ako svätého, ale skôr nacistického Mikuláša.

    - Reklama -