Suterén slovenskej politiky, hlbší už ani nemôže byť. Takto sa pozerá na Fica vs Matoviča blogerka

    0
    Poslanec NR SR za stranu OĽaNO Igor Matovič (Autor: SITA)

    Ako píše Macúchová vo svojom blogu na portáli Trendu, Fico s Matovičom ukázali najhlbší suterén slovenskej politiky. „Kauza Matovičovho účtovníctva ukazuje, prečo má naša politická kultúra povesť bezodného močiaru nemorálnosti. Fico aj Matovič ukázali, že nemajú úctu ani pred zákonom, ani pred morálkou,“ kritizuje.

    Pán premiér, pozor na daňové tajomstvo

    Premiéra kritizovali, keď úplne bez ostychu oboznámil novinárov na tlačovej konferencii s údajmi týkajúcimi sa Matovičovho účtovníctva. Je viac ako diskutabilné, či to bolo celkom úplne s kostolným (a daňovým) poriadkom. Macúchová tento počin označila za „absolútne nepochopiteľnú chybu“, keďže s tým Fico oboznamoval neoprávnené osoby.

    „Po právnej stránke sa premiér môže za určitých okolností legálne dostať k dokumentom, ktoré vytiahol na Matoviča. Čo však určite nemôže, je ich zverejňovať. Informácie o daňovom subjekte chráni paragraf 11 Daňového poriadku. Daňové tajomstvo je povinný zachovávať každý, kto sa ho dozvedel,“ pripomína blogerka premiérovi základné pravidlo. A hoci existujú aj výnimky z daňového tajomstva, verejná tlačová konferencia za účelom zlynčovania politického protivníka to však nie je.

    A čo Matovič? Toho obrovským problémom je samotný Vandák. Najväčší problém pritom podľa Macúchovej nastáva, ak Matovič nepreukáže, že Vandák klame. „Podľa Nietzscheho sú si morálka otrokov a panujúcej vrstvy podobná v tom, že obe skupiny sa usilujú o dobro. No otrocká morálka považuje za protiklad dobra zlo. Morálka panujúcej vrstvy považuje za protiklad dobra slabošstvo. Niet sa teda čo diviť, že ani premiér Fico, ani poslanec Matovič nemajú pocit, že urobili niečo zlé,“ veľavravne uzavrela.

    - Reklama -