Suroviny po spotrebe, nejasný pôvod potravín a iné prešľapy. Hygienici kontrolovali vianočné trhy, padali pokuty

    0
    Na snímke vianočné trhy na Mariánskom námestí v Žiline (Autor: TASR)

    Podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa však zistili len menej závažné hygienické nedostatky.

    Najviac nedostatkov bolo v Bratislavskom kraji

    “Vyhovujúca úroveň hygieny a rovnako aj technické zabezpečenie je výsledkom nielen každoročne sa opakujúcich kontrol s cieľom chrániť ľudí pred alimentárnymi nákazami, ale aj spolupráce s organizátormi vianočných trhov,” tvrdí.

    Organizátorov jednotlivé RÚVZ opakovane usmerňujú vo veci dodržiavania hygienických požiadaviek vyplývajúcich z platnej legislatívy.

    “V bežných kontrolách budeme v jednotlivých mestách pokračovať počas celého trvania vianočných trhov,” povedal Mikas.

    Najvyššie percento zariadení so zistenými nedostatkami bolo počas tohtoročnej mimoriadnej celoslovenskej kontroly v Bratislavskom kraji. Hygienici zistili nedostatky v desiatich zo skontrolovaných 63 zariadení, teda v 15,9 percenta.

    V Prešovskom a Žilinskom kraji zistili hygienici pochybenia zhodne len v jednom zariadení z približne 70 skontrolovaných, čo predstavuje 1,5 percenta.

    Problémy aj so skladovaním potravín a ich pôvodom

    Najčastejšie prevádzky používali potraviny neznámeho pôvodu a hotové pokrmy bez nadobúdacích dokladov a bez uvedenia času dohotovenia a dodania.

    Tiež nevhodne skladovali potraviny, ktoré majú byť uložené v chlade, prípadne skladovali potraviny a polotovary na podlahe.

    Viaceré potraviny a suroviny určené na prípravu občerstvenia, napríklad mäsové prípravky, bryndza plnotučná, plesňový syr a kapustnica, boli po dátume spotreby.

    Pracovník priamo v stánku fajčil 

    Okrem toho v prevádzkach nebola zabezpečená tečúca teplá a studená voda na umývanie rúk a pracovných nástrojov, zamestnanci nepoužívali vhodný pracovný odev a pokrývku hlavy, pracovník priamo v stánku fajčil a ďalšie.

    Úrady uložili za zistené nedostatky spolu 32 blokových pokút v celkovej sume 3191 eur.

    - Reklama -