Summit G7 vrcholí, lídri budú hovoriť o amazonskom pralese

    0
    Na snímke rokovanie ministrov zahraničných vecí krajín G7 v rámci schôdzky ministrov zahraničných vecí a vnútra krajín G7 v bretónskom letovisku Dinard 6. apríla 2019. (Autor: TASR)

    “Samozrejme, ide o brazílske územie, avšak stojí pred nami otázka dažďového pralesa, ktorá je skutočne otázkou globálnou. Pľúca našej planéty sú ohrozené, a preto musíme hľadať spoločné riešenia,” zdôraznila Merkelová.

    Nemecká kancelárka a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa na summite o tejto otázke rozprávali aj s čilským prezidentom Sebastianom Piňerom. Merkelová v tejto súvislosti uviedla, že sú na boj s požiarmi pripravení poskytnúť “celý potenciál logistickej podpory a inej pomoci”. Dodala tiež, že brazílsky prezident Jair Bolsonaro už nasadil na boj s požiarmi “značné kapacity”.

    Brazílsky prezident kritizoval ešte vo štvrtok Macronov návrh, aby sa o ničivých požiaroch v amazonskom dažďovom pralese diskutovalo na víkendovom summite G7.

    Podľa Bolsonara “návrh francúzskeho prezidenta, aby sa o problémoch Amazónie diskutovalo na summite G7 bez účasti krajín tohto regiónu”, vyjadruje, že Macron má “koloniálnu mentalitu, nevhodnú v 21. storočí”.

    Brazílsky prezident zároveň Macrona obvinil, že tento problém týkajúci sa Brazílie a ďalších krajín v regióne využíva na svoje osobné politické ciele.

    Bolsonaro v minulosti opakovane označil ochranu dažďového pralesa za prekážku pre ekonomický rozvoj krajiny, pričom z vyvolania požiarov neskôr nepriamo obvinil ochranárske organizácie.

    Na území Brazílie sa rozprestiera až 60 percent amazonského dažďového pralesa. Ten však sčasti pokrýva i oblasti jej susedných krajín – Bolívie, Ekvádoru, Francúzskej Guyany, Guyany, Kolumbie, Peru, Surinamu a Venezuely.

    Brazília v nedeľu nasadila na hasenie požiarov dve lietadlá typu Hercules C-130 po tom, čo vypukli stovky nových požiarov. Hustý dym zahalil hlavné mesto severozápadného štátu Rondonia Porto Velho. Podľa ministerstva obrany tam vojenské lietadlá začali požiar hasiť tisícami litrov vody.

    Od januára do augusta bolo zaznamenaných takmer 73.000 požiarov. Za celý rok 2018 ich pritom bolo 39.759, uviedol Národný ústav pre vesmírny výskum (INPE). Ide o najväčšie množstvo požiarov v amazonskom dažďovom pralese od roku 2013 po tom, ako ich počet v posledných dvoch rokoch klesal.

     

    - Reklama -