Summit G7 sprevádzajú protesty; do Biarritzu priletel Trump

    0
    Na snímke sprava americký prezident Donald Trump v sprievode manželky Melanie po prílete na summit lídrov krajín skupiny G7 v juhofrancúzskom Biarritzi 24. augusta 2019. Foto: TASR

    Keďže protesty priamo v mieste konania summitu sú zakázané, tisíce ľudí sa vydali na úradmi povolený protestný pochod zhruba 30 kilometrov južne od mesta Biarritz smerom k Hendaye – obci ležiacej na hraniciach so Španielskom a španielskemu mestu Irún. 

    Niektorí z davu ľudí niesli podľa reportéra AFP červeno-bielo-zelené vlajky pohraničného regiónu Baskicko.

    Podľa jeho slov sa na proteste zišli antikapitalisti a environmentálni aktivisti, ako i niekoľko desiatok prívržencov francúzskeho protivládneho hnutia žltých viest.

    V nasadení je 13.000 policajtov, ktorí kontrolujú situáciu. Ako oznámila polícia, v piatok večer jej zložky zadržali neďaleko Hendaye 17 osôb.

    Ako uvádza na svojej webovej stránke nemecký týždenník Spiegel, v piatok večer ohňostroje zranili v obci Urrugne, vzdialenej približne 20 kilometrov od Biarritzu, štyroch policajtov.

    Spiegel pripomenul, že skupiny odporcov globalizácie a členovia viacerých neziskových organizácií už v polovici týždňa začali s “protisummitom”. 

    Ako uviedol Michael Tellmann z organizácie Netzwerk Attac, kritickej voči globalizácii, štáty G7 sú hlavnými zodpovednými za dôsledky “neoliberálnej deregulácie”, za zväčšujúcu sa priepasť medzi bohatými a chudobnými, za privatizáciu verejných služieb či finančnú krízu.

    Do Biarritzu okolo obeda prileteli aj americký prezident Donald Trump spolu s manželkou Melaniou Trumpovou, ako i japonský premiér Šinzó Abe.

    Trump pricestoval najprv do Bordeaux a tam prestúpil do iného, menšieho lietadla Air Force One, aby sa tak presunul priamo do Biarritzu.

    - Reklama -