Summit G7 bol konštruktívny. Najbohatšie krajiny však rozdeľuje Irán a Blízky východ

    0
    Na snímke rokovanie ministrov zahraničných vecí krajín G7 v rámci schôdzky ministrov zahraničných vecí a vnútra krajín G7 v bretónskom letovisku Dinard 6. apríla 2019. (Autor: TASR)

    Na záver schôdzky G7 v bretónskom meste Dinard na severozápade Francúzska to na tlačovej konferencii konštatoval francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. 

    Uviedol však, že podľa jeho názoru “rozhovory boli konštruktívne” a prebiehali v príjemnej atmosfére. Dôkazom je podľa neho prijatie spoločného komuniké.

    Francúzske médiá v tejto súvislosti pripomenuli kauzu vlaňajšieho summitu G7 v Kanade, ktorý sa konal vo veľmi napätej atmosfére kvôli americkým clám na dovoz ocele a hliníka. 

    Napriek snahám o uhladenie sporov sa tento summit vtedy napokon skončil fiaskom: americký prezident Donald Trump, ktorý schôdzku opustil predčasne, totiž nakoniec stiahol svoju podporu veľmi opatrne formulovaného záverečného vyhlásenia.

    V príspevkoch na Twitteri sa tiež nevyberavo vyjadril na adresu kanadského premiéra Justina Trudeaua, ktorý predtým na tlačovej konferencii správanie USA kritizoval. 

    V tejto súvislosti francúzske médiá v sobotu upozornili na fakt, že za USA sa na ministerskej schôdzke v Dinarde nezúčastnil šéf diplomacie Mike Pompeo, ale vyslal na ňu svojho zástupcu Johna Sullivana a námestníka ministerstva zahraničných vecí pre politické záležitosti Davida Hala.

    Schôdzku G7 tentoraz – kvôli naliehavým záležitostiam vo vlasti – predčasne, už v piatok večer, opustil britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt, ktorý tak chýba aj na tradičnej “rodinnej” fotografii.

    - Reklama -