Summa summarum: Preverené fakty, ako bolí Nemecko migrácia. Merkelová nebude nadšená

    0
    Príslušníci špeciálnej policajnej jednotky patrolujú v centre Mníchova. (Autor: TASR)

    Úrady evidovali za minulý rok spolu 436 387 trestných činov, čo je o 31,5 % viac ako v roku 2014. Avšak tieto údaje sa týkajú len prípadov, ktoré riešila spolková polícia zodpovedná za udržiavanie poriadku na hraniciach, staniciach a letiskách. Zverejnené štatistiky preto nezahŕňajú trestné činy, ktoré eviduje lokálna polícia. Najväčší nárast (151,6 %) bol zaznamenaný v súvislosti s trestnou činnosťou v oblasti migrácie a tieto prípady tvoria 40 % z celkového počtu trestných činov (171 477).

    V medziročnom porovnaní narástol aj počet krádeží, a to o 12 % na 57 146 trestných činov, pričom väčšina z nich zahŕňa krádeže vo vlakoch a na staniciach. V mnohých ďalších oblastiach trestnej činnosti však naopak došlo k poklesu. To sa týka napríklad počtu násilných útokov (–9,3 %) a spôsobených škôd na majetku (–6,3 %). Súčasťou zverejnených štatistík sú aj údaje o ilegálnych migrantoch, ktorých prišlo vlani do krajiny spolu 865 374. Najviac to bolo 12. septembra 2015 (asi 14 000 ľudí).

    Najviac ilegálnych migrantov prišlo zo Sýrie, ale ich počet je prekvapivo nízky – išlo iba o 74 000 osôb. O niečo menej migrantov potom pochádza z Afganistanu a Iraku. Ale medziročný nárast počtu sýrskych a irackých migrantov je skutočne dramatický. V prvom prípade ide o 400 % a v druhom dokonca o 2 000 %. O tisíc percent sa zvýšil aj počet prichádzajúcich občanov Iránu, ktorí však neutekajú pred vojnou, ale pred prenasledovaním vládnuceho režimu.

    Väčšina ilegálnych migrantov prišla do Nemecka cez hranice s Rakúskom (81 %) a ďalších päť percent sa do Nemecka dostalo „vzdušnou cestou“. Nemecké úrady sa snažia deportovať neúspešných žiadateľov o azyl vo väčších počtoch. V roku 2015 deportovali 22 369 osôb, zatiaľ čo o rok skôr len 13 851. Napriek výraznému nárastu je však nutné uviesť, že v roku 2014 sa počet prichádzajúcich migrantov ani zďaleka neblížil počtu migrantov v minulom roku.

    Zo štatistiky ďalej vyplýva, že spolková polícia je vzhľadom na navýšenie teroristických hrozieb značne preťažená. Vo výsledku tak policajti odpracovali v minulom roku 2,9 milióna hodín nadčasov. V správe sa tento stav zdôvodňuje teroristickými útokmi v Paríži a v Kodani. Samotné Nemecko však zasiahla vlna teroristických útokov tento rok, takže možno očakávať, že ani štatistiky za rok 2016 nebudú v tomto ohľade veľmi priaznivé.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -